Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4380Gyürky-Solymossy kastély és Tájház

Kategória Kastély , Múzeum , Tájház

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3078 Bátonyterenye, Népkert út 1.
GPS koordináta N 48.009327,E 19.836781
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.batonyterenye.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-07-13 - Látogatás dátuma: 2006-08-31 - Utolsó módosítás: 2015-03-24Kisterenye szép műemléke a XVIII. századi barokk Gyürky-Solymossy-kastély. A téglalap alakú egyemeletes épület nyugati főhomlokzatának sarkain egy-egy kör alakú, zömök torony helyezkedik el. Innen nyílik a fobejárat is. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisakok vannak. Déli oldalbejárata az épület tengelyében elhelyezkedő folyosóra nyílik. Mindkét szinten öt-öt, részben teknőboltozatos helyisége van. Széles, háromkarú lépcsőzete az emeleti folyosó kősáríves árkádjaihoz vezet. A földszinti dél-keleti sarokszobájában régebben kemence állt, ma a legtöbb szoba cserépkályhával van ellátva.

Nagyobb méretű, részben fallal övezett park veszi körül, melynek nyugati és déli bejáratát kovácsoltvas kapuk őrzik. A parkban a déli, Árpád utcai kapu mellett helyezkedik el az egykori gazdatiszti lakás épületcsoportja, sarkán zömök, kör alakú, egyemeletes toronnyal. Néhány lakóépület, a valószínűleg gótikus eredetű római katolikus templom és a Solymossy-féle egykori lovarda épülete tartozik még a műemléki környezethez.
A kastélyt körülölelő hatalmas, ősfás, arborétumszerű, botanikai ritkaságokban bővelkedo park 1975 óta természetvédelmi terület.

A múzeum
A kastélyban látható állandó kiállítás a „Fába faragott élet” címmel id. Szabó István munkásságának állít emléket. A kiállításon látható két bronzportré, faszobrok, térplasztikák, és nagyméretű domborművek. Kiemelkedő a művész bányászattörténeti sorozata. Az utolsó teremben a művész szobrászműtermét nézhetjük meg az általa használt szerszámokkal, eszközökkel.Tájház
A kisterenyei kastélykert bejáratánál áll a falumúzeum. A tájház létesítésének ötlete 1977-ben merült fel, 22 évet kellett várni a megvalósulásra. Magyarországon először 1896-ban a millenniumi ünnepségek alkalmával avatták fel az első skanzen jellegű néprajzi falut, de rövid idő múlva lebontották. 1932-ben a balassagyarmati múzeum udvarán építették fel először hitelesen a Karancskesziből származó parasztházat. A 60-70-es évekig nem történt semmi, ekkoriban nyíltak az ország különböző pontjain a falumúzeumok. A lakóház még az 1970-es években is lakott volt, érdekessége a tornác végében elhelyezett tűzhely.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *