Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7879Artstetten Schloss

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3661 Artstetten, Schlossplatz 1.
GPS koordináta N 48.243653,E 15.204220
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.schloss-artstetten.at/

e-mail:

museum@schloss-artstetten.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-13 - Utolsó módosítás: 2015-06-12A kastély magán tulajdonban van, de Múzeumként is üzemel, így egy része látogatható. A recepciónál (pénztár és shoop) magyar nyelvű vezető segédlet (4.db. A4 lap), a németűl nem tudókat is jól eligazítja a Múzeumban, melyet illik a látogatás végén visszaadni.
A shoop-ban sok minden kapható, mi szem-szájnak ingere, így különböző kiadványok (könyvek, CD, DVD, Videó), a hely barack likör specialitása, és sok-sok féle ajándék tárgy. Természetesen bankkártyával lehet fizetni.

Az Artstetteni kastélyt, I. Ferenc császár szerezte meg 1823-ban. Azóta családi birtok, ma Anita von Hohenberg főhercegnő, Ferenc Ferdinánd trónörökös dédunokájának tulajdona.

A katélyban a Ferenc Ferdinánd főhercegnek szentelt múzeumot 1982-ben nyitották meg.

VI. Károllyal (a magyar történelem III. Károly királyával) kihaltak a Habsburgok. Lánya, Mária Terézia alapította férjével, Lotaringiai Ferenccel, az új Habsburg-Lotaringiai dinasztiát.

I. Ferenc József császár és Rudolf trónörökös
A leghíresebb osztrák császár 68 évig uralkodott: 1848-tól 1916-ig. Felesége, Erzsébet ("Sisi"), bajor hercegnő volt. Egyetlen fiúk, Rudolf trónörökös, Mary Vetsera bárónővel együtt öngyilkosságot követett el 1889-ben Mayerlingben (Alsó Ausztria), Rudolf felesége Stefánia belga hercegnő volt. Leányuk, Erzsébet, először Windisch-Graetz herceghez ment férjhez, másodszor Leopold Petznekhez. A szociáldemokrata párt iránt tanúsított szimpátiája miatt "vörös főhercegnőnek" nevezték.

Ferenc Józsefnek három öccse volt: Fedinánd Miksa, Károly és Lajos Viktor.

Károly Lajos főherceg a művészetnek és az iparművészetnek szentelte magát. Szívesen szervezett kiállításokat. Három fia volt: Ferenc Ferdinánd trónörökös, Ottó, a későbbi utolsó osztrák császár, Károly apja, és Ferdinánd, aki Ferenc József császár akarata ellenére polgári származású lányt vett feleségül.
Károly császárnak 1919-ben el kellett hagynia Ausztriát. Madeira szigetén halt meg 1922-ben. Zitával, Bourban-Párma hercegnőjével kötött házasságából származik Otto von Habsburg dr., az európai politikus, akinek Ferenc Ferdinánd főherceg volt a keresztapja.

Ferenc Ferdinánd, Gráczban született 1863 december 18-án. Hét éves volt, amikor anyja meghalt. Mostohaanyja, a portugál Mária Terézia vette át nem sokkal később a nevelését.

Ferenc Ferdinánd szeretett utazni, legszívesebben civilben, anélkül, hogy felismerhették volna, és - ahogy az akkoriban szokásos volt - mindenfajta testőrség nélkül. 1892-1893-as világkörüli útja legismertebb. Akkor szerette meg a tengert, visszatérése után lett a régi Ausztria legexkluzívabb jachtklubjának, a cs. és kir. jachtosztagnak a parancsnoka.
Ferenc Ferdinánd látta utazása során, hogy mennyire fontos egy saját flotta. Trieszt, Fiume, Póla voltak Ausztria-Magyarország legnagyobb kikötői, az osztrák-magyar kereskedelmi hajók az egész világot bejárták.
Ferenc Ferdinánd 1900-ban vette feleségül a nem uralkodó dinasztiából származó Chotek Zsófia grófnőt, miután sokáig harcolt a császár beleegyezéséért. Ennek államjogi következményei is voltak: Ferenc Ferdinándnak le kellett mondania leendő felesége és várható gyerekei nevében a trónról. Leszármazottjai a Hohenberg nevet kapták, és nem tartoztak a császári családhoz.
A gyerekek: Zsófia (1901), Miksa (1902), és Ernő (1904).

Utolsó utazása a boszniai katonai hadgyakorlatokhoz vezette Ferenc Ferdinándot és nejét, ahol különböző vallású népek éltek. A látogatás célja nem az ortodox szerbek provokálása volt, mint ahogy azt később állították. A hivatalos szarajevói látogatás során 1914 június 28-án, vasárnap, egy fantasztikus serdülőkorú merénylő agyonlőtte a trónörököst és nejét. Ausztria-Magyarországnak Németországhoz való viszonya szabta meg az események további menetét: a monarchia belesodródott a világháborúba. Az a legenda, hogy Konopischtban beszélték meg a világháborút, 1921-ben a csehszlovákiai birtokok elkobzásához vezetett.
Egy 9 mm-es browninggal ölték meg a trónörököst és nejét. Földi maradványaikat hajón és vonaton szállították Artstettenbe, ahol eltemették őket. A gyilkost 20 évre ítélték el (miután még fiatalkorú volt). Még a háború alatt meghalt TBC-ben - abban a betegségben, amelyet Ferenc Ferdinánd legyőzött.

Artstetent egykoron Ferenc Ferdinánd nejének szánták özvegyi lakhelyéül. Miután 1908-ban a Belvederben egy fiúgyerek halva született, Ferenc Ferdinánd Artstettenben kriptát építetett, amelyet 1917-ben szépen kibővítettek, miután Artstetenből "búcsújáró hely" lett, Ernő halála után (1954) a déli terasz alatt új Hohenberg-kriptát építetett, amely nem áll a nyilvánosság rendelkezésére.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *