Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6381Reneszánsz várkastély (Schloss) - Rosenberg

Kategória Várkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Rosenburg
GPS koordináta N 48.627580,E 15.632310
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.rosenburg.at/

e-mail:

rosenburg@hoyos.co.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-05 - Utolsó módosítás: 2016-03-05Rosenburg Alsó-Ausztriában, Bécstől nyugatra és Kremstől északra fekszik a 34.sz. főút mellett, ahol a Taffa folyó a Kampba ömlik.
A kastély (várkastély) a folyó fölött magasodó szikla tetejére épült és a Hoyos grófok tulajdona. A kastély alapjai az 1200-as években épült, a protestáns Graberek alatt (1593-1597) között a középkori lovagvárat reneszánsz stílusú kastéllyá alakítják át, a Horner Bund protestáns szövetség szépkehlye volt. A Hoyos családé 1678-ban lett. 1809-ben tűzvész elpusztította, de a család 1860-ban teljesen újjáépítette.

A kastélyt egy hatalmas méretű lovagi torna udvar veszi körül. Az udvart fedett árkádsor határolja. A kastélyba egy 1583-ban épített, nyolcszögletes kaputornyon keresztűl lehet bejutni.
A belső udvarban lévő épületek a kastély legrégebbi részei, ezeket lehet a folyó mellől látni. Szép látvány a szikla tetején magasodó gazdagon díszített, reneszánsz árkádsorral és erkéllyel rendelkező kastély, erre a részre esik a kápolna szentélye is.

A kastély szobáiban, termeiben a XVI-XVII századi értékes berendezések (bútór, fegyverek, festmények, őstörténeti gyűjtemény) kerülnek bemutatásra. Nagyon jó állapotban láthatók az eredeti padlóburkolatok, és sok helyen a fal-, és mennyezet burkolatok is (bőrtapéta, festett fakazettás mennyezet).

Kiemelném a sok látnivaló közül:


  • Márványterem (ott jártunkkor éppen egy esküvő előkészíületeit láthattuk).

  • Könyvtár terem, csodálatos festett fakazettás mennyezeti burkolattal, eredeti könyvszekrényekkel, benne könyvekkel.

  • Kápolna.

  • Ülés terem amely a márvány teremből nyílik, és ezen keresztül juthatunk ki az árkádsoros teraszra, ahonnan szép kilátás nyílik a folyóra és a tájra.Fényévekre a "Sógoroktól".
Tegnap Ausztriában járva a látottak ismét megerősítették bennem, már CSAK egy fényévnyire vagyunk a "Sógoroktól".

Leírom a tapasztaltakat, aztán minden olvasó saját maga összehasonlíthatja az általa magyarországi legjobbnak ítélt kastély, vagy látogatás élményével, és eldöntheti, hogy csak egy fényév, vagy esetleg több, amennyivel el vagyunk maradva?

Alsó-Ausztria, Rosenburg település, reneszánsz Schloss Rosenburb.

A Schloss lefordítva kastély, de a magyar kastély fogalomtól egy kissé eltérő az értelmezés, Én inkább várkastélynak nevezném.
Ugyan a GPS-em vezetett a kastélyig (benne van mint "Turista látványosság"), de már közeledve a településhez, táblák hívják fel az utazó figyelmét, hogy itt egy érdekes látványosság van. Szabványos KRESZ tábla, barna alapon fehér betűvel írva, aztán nyilakkal eligazítva az érkezőt.

A kastély egy sziklafal tetején trónol, de oda akár hiszik, akár nem aszfaltos út vezet, méghozzá jó minőségű, nem foltozott, nem gidres-gödrös. Felérve a kastélyhoz, ismét táblák jelzik, hogy parkoló is van, sőt mi több, ez ingyenes, a parkolóban nyilvános illemhely (WC), és ez is ingyenes.
A kastélyba a belépőjegy 13 Euró, nyugdíjas kedvezménnyel 11,50 Euró. A pénztáros Hölgy nagyon udvariasan, figyelmesen mindjárt ezt ajánlja fel, látva nem fiatal korunkat. A belépőjegyet bankkártyával lehet fizetni, kis tájékoztató füzetet nyomnak a kezünkbe, megkérdezik milyen nyelven szeretnénk audió-vezetést kérni, sajnos magyar nyelvű nincs, nem szoktak erre hazánk fiai járni. Egy kis Mp3 lejátszó, hallgatóval, ez az idegenvezető.

Udvariasan megmutatják merre induljunk, figyeljük a számokat, melyekhez kötődik az audió-vezető szövege. A bejáratnál megint csak (nagy betűkkel kiírva) WC.

Probléma mentesen körbejárjuk a kastélyt, megcsodáljuk a látnivalókat, és sehol egy lélek "teremfelügyelő", ezt elektronikusan, terelő korlátokkal, kamerákkal, mozgásérzékelőkkel oldották meg.
Mindenhol tisztaság, rend, utunk végeztével a kastély shoop-ján keresztül vezet utunk (másfelé nem lehet kimenni!), itt mindenféle, szem-szájnak megfelelő portéka vásárolható (digitális és könyv anyag is), továbbá kávézó áll a látogatók rendelkezésére. Természetesen a fizetés bankkártyával történhet.

Érdekeség: az udvaron álló fogadáshoz készülődtek, mint megtudtuk esküvő lesz hamarosan (a menyasszonyt is láttuk), a rendezvény ellenére semmi nem volt lezárva, sőt, a "Márványterem" berendezését, díszítését is figyelemmel kísérhettük, bemehettünk, ez a legtermészetesebb!

A látogatás végére megéheztünk, kilépve a kastély kapuján, vele szemben Gasthauz (Vendéglő), belső berendezése, a minőség, a kiszolgálás, mint egy négy csillagos szálloda étterme. Mosolygós vendégfogadás, udvarias kiszolgálás, hatalmas étel-ital választék. Tíz pincér ripsz-ropsz kiszolgálja az érkezőket, közben a különtermet már rendezgetik az esküvői vacsorához. Természetesen bankkártyával fizethettem.

Feltétlenül meg kell még említeni:
" A kastélyban állandóan rendezvényeket szerveznek.
" Mindig friss információval feltöltött saját internetes Web oldaluk van, ahol a legfontosabb információkat meg lehet találni.
" A Shoop-ban a környezetben található idegenforgalmi nevezetességekről tájékoztató (színvonalas) anyagok vannak kirakva (ingyenes!).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *