Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6108Heiligenkreuz Cisztercita Kolostor

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 2532 Heiligenkreuz, Heiligenkreuz im Wienerwald
GPS koordináta N 48.055975,E 16.131172
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stift-heiligenkreuz.org/

e-mail:

tourismus@stift-heiligenkreuz.at

Telefon:

+43 2258 / 8703

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2011-01-22 - Utolsó módosítás: 2016-04-27Látogatás csak vezetéssel
Figyelem, működő kolostor, így a látogatás rendje szigorú szabályok szerint történik, külön magyar nyelvű vezetés nincs, de külön kérésre (előzetes egyeztetéssel) lehetséges, így került sor látogatásunkra is.

Ez úton is külön köszönjük a magyar nyelvű vezetést és vezetőnk - Mihály Rozina - kedvességét! aki nagyon készségesen, a kolostor történetét részlesen ismerve, élmény szerűen vezetett, és mutatta be a kolostort, annak nevezetességeit és történetét.


Forás: Wikipédia és Heiligenkreuz Kolostor
A Bécsi-Erdő déli részének spirituális és kulturális szíve több, mint 850 éve megszakítás nélkül a Heiligenkreuzi apátság. Alsó-Ausztriában a cisztercita rend bölcsőjének számít és részben román, részben gótikus stílusú templomával, kerengőjével és a szomszédos kápolnával a tartomány egyik középkori építészeti remeke.

A kolostort a Babenberg-házból származó III. Lipót osztrák herceg alapította 1133-ban. Az első apát Gottschalk, a kolostor első lakói a burgundiai Morimond kolostorának szerzetesei voltak.
A rendes kolostori élet 1133. szeptember 11-én kezdődött el. Az apátság templomában, egy értékes szekrényben őrzik III. Lipót fiának, a boldoggá avatott Freisingi Ottónak az ereklyéit. 1188. május 31-én V. Lipót osztrák herceg Krisztus keresztjének egy 24 centiméteres darabját ajándékozta az apátságnak, ez az ereklye az 1983-ban újjáépített Heiligenkreuz kápolnában látható. Az ereklyét V. Lipót 1182-ben kapta ajándékba IV. Balduin jeruzsálemi királytól.

Heiligenkreuz az alapítása óta megszakítás nélkül működik. A szerzetesi élet súlypontja a liturgia és a latin nyelvű gregorián kórus gondozása. A szerzetesek egy része a 17 idetartozó plébániában végez lelkigondozói munkát, mások tudósként és tanárként a főiskolán tevékenykednek.
A kolostor udvarán található fogadalmi oszlopot Giovanni Giuliani szobrász és Elias Hügel kőfaragómester készítették, itt látható az 1739-ben készült József-kút is. A templomtól délre áll az 1240-ben elkészült kerengő.
A kolostorban található a Babenberg-házbeli IV. Lipót, V. Lipót, I. Frigyes és II. Frigyes sírja, valamint Freisingi Ottó ereklyéi.
A szokásos harangokon kívül Heiligenkreuzban található Ausztria egyedüli olyan harangjátéka, amelynek 43 harangját billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. A harangjátékot minden év augusztusának első hétvégéjén koncertszerűen megszólaltatják. Év közben minden egész óra előtt tíz perccel megszólal egy egyházi dallam, amely a liturgikus időszaknak felel meg.
1683-ban a törökök megtámadták és felgyújtották az apátságot. A Clemens Scheffer apát idejében történt újjáépítés során az apátságot kibővítették és barokk stílusban építették át. 1734-ben VI. Károly az apátságnak adta a Szentgotthárdi apátságot, ez az állapot 1877-ig tartott. II. József szekularizációs rendelete (1782) az apátságot nem érintette, mivel a szerzetesek az ellenreformáció óta foglalkoztak oktatással, és ezt a tevékenységet a felvilágosodás is elismerte.
1802-ben egy filozófiai-teológiai oktatóközpontot létesítettek, amely Zwettl, Lilienfeld, Heiligenkreuz és Neukloster kolostorainak a lelkészképzésére szolgált. 1976-ban az Institutum Theologicum elnyerte a főiskolai rangot, ma a német nyelvterület egyik legnagyobb lelkészképző helye.
2007. január 28-án, Aquinói Szent Tamás ünnepén XVI. Benedek pápa pápai filozófiai-teológiai főiskola rangjára emelte. 2007. szeptember 9-én XVI. Benedek meglátogatta az apátságot és a főiskolát.

Az épület főbb részei
1.Klosterpforte und Information - Porta – Recepció
2.Aula - Treffpunkt für die Führungen – idegenvezetések találkozóhelye
3.Romanische Westfassade der Stiftskirche (1187) - A templom román stílusú homlokzata
4.Dreifaltigkeitssäule (1729-1739) - Szentháromság oszlop
5.Josefsbrunnen (1739) mit Platanen (1848) - Szt. József kút platánokkal
6.Alte Klosterpforte - a kolostor egykori kapuja
7.Kreuzgang (1240) – Kerengő
8.Annakapelle (1710) - Szt. Anna kápolna
9.Kapitelsaal (1240) - Káptalan terem
10.Totenkapelle (1711) - Ravatalozó kápolna
11.Brunnenhaus (1295) – Kútház
12.Mittelalterliche Fraterie (1240) - Középkori frátria
13.Sakristei (1667) – Sekrestye
14.Hallenchor (1295) – Kóruscsarnok
15.Kirchenschiff (1187) – Templomhajó (román és gótikus stílusban)
16.Konvent (1642) - A szerzetesek életének színtere
17.Bernardikapelle (1295) - Szt. Bernát kápolna
18.Kaisersaal (1691) – Császárterem-díszterem
19.Kirchturm (1674) – Templomtorony
20.Kreuzkirche (1982) – Szent Kereszt kápolna
21.Klosterladen - A kolostor ajándékbólt

Die Alte Klosterpforte - A Ókori kapu
Az Ókori kapu a kolostor egykori volt bejárata. A 20. század 70-es éveiben a kolostor kapujában, az újonnan érkezőket egy szerzetes fogadta. A kolostor kapujában lévő barokk freskók a Ciszterci Rend három legfontosabb szentjei: Szűz Mária Isten Anyja, Szent Benedek (a fekete köpenyes szerzetes) és a Szent Bernát (fehér ruhát viselő szerzetes). A bejárat fölött látható a kolostor jelképe a Szent Kereszt.
Der Grabsteingang - a zárda folyosó (kerengő). A szerzetesi kolostor tér közepén áll a négyzetes folyosó.
A falon lévő sírkövek a jótevők emlékeit őrzik, akik biztosították a középkori kolostornak a földet, szőlőt és egyéb ajándékokat, és ezáltal biztosították a megélhetést a szerzeteseknek. Ezeket a mecénásokat temették el itt a kolostorban, halálukat követően.
Der Lesegang – Olvasó folyosó. A kolostori élet fontos része volt az olvasó folyosó, mert a szerzetesek összegyűltek itt minden este. A felolvasást végző ült a szószéken, az apát és a többi szerzetes vele szemben a padra ültek. Minden nap egy részt olvastak fel Szent Benedek történetéből. A művészettörténeti jelentősége van az üvegablakoknak, amely részben a 13. századból való. Ezek az ablakok a "grisaille" stílusra jellemzőek, hangsúlyt kapott az egyszerűség és takarékosság. A barokk szobroknak Giovanni Giuliani a készítője 1705-ból.
Der Kapitalsaal – A Fejezet terem. Az üléstermet a szerzetesek fejezet teremnek nevezték, mert az ülések során, egy-egy fejezetet olvastak fel a Bibliából. A fejezet teremben ma a beiktatási ünnepséget tartják. A terem fontos helye volt Ausztria történelmének, a király is többször megfordult a kolostorban.
A Babenberger család számára a Heiligenkreuz kolostor egyben temetkezési hely is volt. Itt temették el többek között V. Babenberger Leopold-ot, őrgróf IV. Leopold-ot is, bár ezek egyszerű sírkövek. A fejezet teremben van még eltemetve Frigyes a harcias († 1246), ez a sír lenyűgözően nagy. Ő volt az utolsó Babenberger aki Ausztriában uralkodott, és nagyvonalú támogatója volt a Heiligenkreuz kolostornak. A falakat barokk freskók díszítik, embereket ábrázolnak, akiket a Káptalanházban temettek el.

Die Totenkapelle - A halotti ravatalozó kápolna. A középkorban a kápolnában volt a ravatalozó, mint a "Parlatorium", így ez a hely az általános csend helye. 1713-ban került a hely felszentelésre, barokk stílus jellemző a kápolnára. A „Dance of Death” kifejezés ijesztően hangzik, de a kandeláberek, mint táncoló csontvázak, reményt nyújtanak a feltámadáshoz, a halál táncol az égő gyertyaként. A „Feltámadt Krisztus” szimbólum, és így szimbóluma az örök életnek!
Ma ha meghal egy szerzetes, akkor Őt két napig ravatalozzák itt fel. A szerzetesek búcsút vesznek társuktól, aki befejezte a földi életet, és a temetés napjáig imádkozva, állva virrasztanak.

Das Brunnenhaus - A Kút ház. Bár ma minden szerzetes folyó vizet használ, a középkorban a Kút ház volt az egyetlen vízforrás a kolostorban. Még ma is, a kút táplálja a kolostort vízzel. A Kút ház olyan, mint egy csodálatos kápolna, a híres gótikus ólomüveg ablakok Babenberger család tagjait ábrázolják.
A piramis alakú reneszánsz szökőkút ad a kútnak fenséges karaktert.
Meglepő, hogy a terület évszázadokon át mosókonyha funkciót is ellátott, de van egy teológiai oka is a szakrális tér kialakításának, a szerzetesek a hétköznapi tevékenységüket, mint a mosást is itt végezték, hogy tiszta tudat

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *