Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7889Melk Stift (Apátság)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 3390 Melk, Abt-Berthold-Dietmayr Str. 1.
GPS koordináta N 48.228770,E 15.337280
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stiftmelk.at

e-mail:

kultur.tourismus@stiftmelk.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-10 - Látogatás dátuma: 2008-07-13 - Utolsó módosítás: 2010-07-21A látogató nagyrészt csak az épület muzeális termeit látja, azonban az öreg falak lüktető életet rejtenek. Szent Benedek szerzetesei imádkoznak és dolgoznak 900 éve ezen a helyen.

A kolostor két történelmileg kialakult feladatot lát el: egyfelől az oktatást, másfelől a lelkipásztori teendőket. A lelkipásztori teendők abból adódtak, hogy az apátságok a szerzeteseknek megélhetésükhöz földbirtokot és azt a feladatot adták, hogy ezeken a területeken missziós tevékenységet végezzenek és azokat megműveljék. Így a szerzetesek nagy része a kolostoron kívül él, térben gyakran igen távol eső vidékeken.

Magában a házban a bencések nyilvános gimnáziumot működtetnek humán és modern nyelvi tagozattal, emellett 1977 óta felsőtagozatos reálgimnázium is van különböző szakosodásokkal. Az iskola 33 osztályban körülbelül 880 tanulót számlál. A kolostor tanulói emberi és vallási nevelésében lényeges lelkipásztori feladatot lát.

Melk környéke már nagyon korán benépesült. A római korban itt őrhely állt. A népvándorlás után szláv földművesek jöttek az Enns alatt elterülő területekre. Ebben az időben kapta a nevét Medjilica (szlávul: lassú patak) folyóról.
A 791 és 803 közötti években az Avar Birodalom elvesztette vezető szerepét. Nagy Károly akkoriban adományozta a kolostornak a Herrieden javakat Melkben és környékén. Ezt az adományt Ludvig der Fromme (Jámbor Lajos) megújította. Az erről készült okirat Melk első történelmileg hiteles emléke.

1297. augusztus 14-én a kolostorban szörnyű tűzvész pusztított, majdnem az egész épület elpusztult. 1306-1324 között sikerült a templomot és a lakótermeket újjáépíteni.
A konstanci zsinat (1414-1418) kolostorreformot rendelt el. Ausztriát és keletnémet térséget Melkből felügyelték és melki szerzetesek kerültek apátként különböző kolostorokba. 1429-ben szentelték fel az újjá-, illetve átépített templomot.

A reformáció és a török vész következményeként a kolostor szellemi élete a mélypontra süllyedt, 1524-től a kolostorba való belépések száma egyre csökkent, 1566-ban már csak 8 szerzetes élt. Fejedelmek közbeavatkozása mentette meg Melket. Az igazi fordulat Caspar Hofmann apáttal (1587-1623) következett be, neki sikerült a gazdasági helyzetet megszilárdítania, a kolostori fegyelmet megújítania.

A 17. században a régi melki kolostorlétesítményeket újjáépítették. A 18. század elején 40 év alatt alakult ki a Melki apátság mai formája. A 19. században sikerült a már esedékesé váló barokk épület felújítását elvégezni és egy új gimnáziumot berendezni.

A Köztársaság, Alsó-Ausztria és az Apátság példás együttműködésével a Második Köztársaság egyik legnagyobb restaurációs vállalkozása jó véget ért 1987-ben. A templom restaurációjának sikeres befejezését követően elhatározták az apátság épületének felújítását is. 1995-ben tudták befejezni ezt a nagy munkáz.

Az idegenforgalom, aminek a jövedelme jelentős segítség az apátság feladatainak ellátásához, új hangsúlyt kapott: felépült egy szép, korszerű parkoló (1979) és a kapu felé vezető úton egy frissítőre és jókedvre csábító étterem (1980)

2000-ben revitalizálták az apátság parkját, benne a barokk kerti pavilont, s megnyitották a nyilvánosság előtt.

A látogatható területek:

 • Barokk kert és pavilon (kávézó), külön belépővel önállóan is látogatható (normál belépő ide is érvényes)

 • Bejáratnál kialakított vendéglátó hely (étterem), ajándékbolt

 • A főépületben kialakított vendégfogadó (pénztár és ajándékbolt)

 • Császári lépcső és folyosó

 • Császári szobák (ma múzeumi kiállító termek)

 • Márvány terem

 • A kör erkély

 • Könyvtár

 • A Templom

A látogtaható területek, vezetéssel, vagy vezetés nélkül is látogathatók.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *