Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3737

Lendvai (Lendava) Vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Lendva
GPS koordináta N 46.566768,E 16.456404
Régió
Megye

Internet

http://www.lendava.si/?jez=hu

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-05-30 - Látogatás dátuma: 2007-05-23 - Utolsó módosítás: 2018-02-12Lendva nagyon gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Lendvára látogatók leggyakrabban a lendvai várat, a zsinagógát, vagy a Lendvahegyi Szentháromság kápolnában őrzött Hadik Mihály múmiáját tekintik meg.

Lendváról az eddig feltárt legrégibb írásos emlék az 1192-ből származó adománylevél. Lendva ugyanis már a 13. század első felében a Bánffyak birtokának központja volt. Eredeti családnevük Hahold/Hahót, és a 12. században telepedtek le Magyarországon. A térség már sokkal korábban, valószínűleg 1160-ban lett a család elődjeinek tulajdona, azonban azt rövid időre elvették tőlük.

Lendván meglelhetjük a reformáció korai nyomait, hiszen Bánffy István, a lendvai vár és a lendvai birtokok ura, az evangélikus vallás követője volt.

A Lendvai Galéria - Múzeum a lendvai vár épületében helyezkedik el, amely 1996 óta önálló közintézetként tevékenykedik, 1979 után a Lendvai Művelődési Intézet, még korábban pedig a lendvai Művelődési Közösség keretében működött. A várban található a szélesebb szlovén közönség körében is jól ismert városi galéria, hisz az intézet keretében működik Szlovénia egyik legrégibb művésztelepe. 2007 évben ünnepelte fennállásának 31. évfordulóját, az egész világból számos ismert festőt, szobrászt és grafikust látott már vendégül.

A múzeumi részleg az Oloris archeológiai gyűjteménnyel büszkélkedik, a régészeti leleteket Alsólakosban találták és a késői bronzkorból származnak, továbbá itt található Zala György emlékszoba, a "Résen áll a vár" (a Magyar Hadtörténeti Múzeum ajándéka) fegyver és katonai eszközök, valamint az etnológiai tárgyak gazdag gyűjteménye. A város fejlesztési tervében szerepel a várfal és a két védőtorony felújítása. Ezzel a lendvai vár visszanyeri eredi középkori formáját és új helyiségeket kap az állandó múzeumi kiállítások céljára.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *