Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2311

Dőry Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Paradicsompuszta
GPS koordináta N 46.375241,E 18.561659
Régió Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet

http://berkes-zomba.sulinet.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Vezető : berkes@freeweb.hu
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-18 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2018-02-22A Dőry-uradalom
A Dőry család legtöbb emléke ma Zomba környékén található. Az emlékek közül kiemelkedik a paradicsompusztai uradalom, amit Dőry Ádám alapított Zomba határában. A kastélyt Dőry Lajos idején, a XIX. század második felében átépítették.

A Zomba és Tevel körül elterülő jelentős uradalmat Monaszterly István, a rác csapatok generálisa kapta a XVII. század legvégén hadi érdemeiért. Mivel a fegyverváltságot nem tudta megfizetni, ezért ügyeinek intézésére megbízta Dőry Lászlót, aki Bécsben a Magyar Királyi Kancellári Hivatalnál és a Haditanácsnál volt ágens. Mivel a fegyverváltságot Dőry kifizette Monaszterly helyett, ezért a birtok felét ő kapta meg, majd Moneszterly özvegyétől az egész birtoktestet megvette. A Dőryek a megye életében meghatározó szerepet játszottak, mindvégig a konzervatív oldalon. Kiemelkedő tagjai közül elsőként Dőry Ádámot kell megemlíteni (†1799), aki a zombai templom kegyura, valamint országgyűlési követ, ispán és királyi tanácsos volt. Dőry József a XIX. század elején a vármegye főbírája volt, Dőry Gábor pedig a Bach-korszak kormánybiztosa.

Az uradalomnak a két legjelentősebb települése Tevel és Zomba volt. Tevelre Dőry már 1712-ben letelepítette a németek első csoportját. Tevelen egy jelentősebb kastély is állt, de ez a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett és lebontották. A Dőry család legtöbb emléke ma Zomba környékén található. Az emlékek közül , amit Dőry Ádám alapított Zomba határában. A kastélyt Dőry Lajos idején, a XIX. század második felében átépítették.

Jelenleg a Tolna Megyei Önkormányzat Berkes János Általános Iskolája, Készségfejlesztő Speciális Szakiskolája és Kollégiuma.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *