Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3213Dőry Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Kisdorog
GPS koordináta N 46.388445,E 18.496428
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Tel: 30-968-5789, Te

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-18 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2007-06-18A Dőry-uradalom
A Zomba és Tevel körül elterülő jelentős uradalmat Monaszterly István, a rác csapatok generálisa kapta a XVII. század legvégén hadi érdemeiért. Mivel a fegyverváltságot nem tudta megfizetni, ezért ügyeinek intézésére megbízta Dőry Lászlót, aki Bécsben a Magyar Királyi Kancellári Hivatalnál és a Haditanácsnál volt ágens. Mivel a fegyverváltságot Dőry kifizette Monaszterly helyett, ezért a birtok felét ő kapta meg, majd Moneszterly özvegyétől az egész birtoktestet megvette. A Dőryek a megye életében meghatározó szerepet játszottak, mindvégig a konzervatív oldalon. Kiemelkedő tagjai közül elsőként Dőry Ádámot kell megemlíteni (†1799), aki a zombai templom kegyura, valamint országgyűlési követ, ispán és királyi tanácsos volt. Dőry József a XIX. század elején a vármegye főbírája volt, Dőry Gábor pedig a Bach-korszak kormánybiztosa.

A kastély Romantikus díszítései a XIX. század második felét idézik, de korábbi épület lehet. A kastély ma elhanyagolt, már van gazdája.

A felújítására már vanna tervek. Mozgássérült gyerekek részére lovas terápia lesz a fő tevékenység a felújításra kerülő kastélyszállóban. Tervek szerint az épület teljes felújításra kerül, részben visszabontással és újjéítéssel, részben új szárny épület építésével. Lift kerül az épületbe, a kastélyt körülvevő telken termálvíz is található, erre építve fürdő is készül.

Az épület felújítás elötti állapotát most bemutattuk, folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni a felújítás menetét, és újabb képekkel fogunk beszámolni a munkálatokról.
Köszönjük a tulajdonosnak a megismerés és a bemutatás lehetőségét.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *