Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2508Szent István király római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Zomba
GPS koordináta N 46.410760,E 18.561916
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-19 - Látogatás dátuma: 2007-06-16 - Utolsó módosítás: 2012-04-15A török megszállás után a település elnéptelenedett, mely a császári kincstár birtokába került. 1725 körül települt újra, és került a Dőry-család tulajdonába. Ezekben az évtizedekben Dőry László a szinte lakatlan vidék betelepítésére német telepeseket is hozatott. Az első telepesek között nagy számban voltak evangélikusok, akiknek már 1728-ban saját imaházuk volt.

A Dőryek katolikus buzgólkodására jellemző, hogy Zomba evangélikusait is elüldözték. A németek az Esterházyakhoz tartozó baranyai Mekényesen, a magyarok pedig Harucken gróf alföldi pusztáin, Orosháza megalapításával találnak nyugalmat maguknak.

A nagyhatalmú Dőry Ádám természetesen szívén viselte a zombai templom sorsát is. A templom 1765-77 közt, Vörös Bálint plébánossága alatt épült. A templom mellett lévő temetőben nyugszanak a Dőry család tagjai. A temetőben lévő fehér kápolna Dőry Ádámnak és unokájának kriptája.

A templom oltárképeit a kor egyik kiváló osztrák mestere, a kapucinus Johann Baumgartner (1717-1773) készíti el. Baumgartner dél-dunántúli működésében Klimó György pécsi püspöknek van szerepe. Klimó még pozsonyi működése alatt ismeri meg Baumgartnert, és a pécsi székesegyház díszítéseihez kéri segítségét. Két, püspöki birtokon álló templom oltárképeit is rábízza. Így fest Baumgartner három-három monumentális képet a mecseknádasdi plébániatemplomba és a mohácsi ferences templomba. Az egyházmegyéjéhez tartozó Zombára is valószínűleg Klimó közvetíti a mester képeit, amik különösen a mohácsi ferences templom képeivel tartanak rokonságot, bár azoknál méretben kisebb alkotások.
A zombai főoltárkép a templom védőszentjével, Szt. Istvánnal kapcsolatos, a korona felajánlását ábrázolja Szűz Máriának. A két mellékoltárkép A levétel a keresztről és a Szt. József halála.

A templom szobrai is a Klimó alatt fennálló pécsi műhellyel hozhatók kapcsolatba. Ikonográfiailag is különlegességnek számít a diadalíven elhelyezett nagyszerű Krisztus szobor. Valószínűleg a pécsi Spéth Ferenc alkotása. A templom 1923-as átépítése és kifestése szerencsére nem érintette a barokk berendezést, így azokat ma is megcsodálhatjuk.

Boros László - (hozzászólás:2012.04.11).: Dr. Dőry Ferenc levéltárigazgató elbeszélése alapján Kanabé Mihály plébános feljegyzést készített, miszerint a templom szentélyében függő Szűz Mária-festményt Dőry Ádám édesanyja ajándékba kapta Johann Baumgartner (Pater Norbert) bécsi kapucinus festőtől, aki a templom három oltárképét alkotta.
A 19. század végén a falképek festését Graits Endre pécsi festőre, Áron P. Ferenc prelátus neveltjére bízták, aki Vadász architektúra- és dekorációfestővel végezte a munkát. Ugyanekkor Graits megtisztította az erősen elszennyeződött oltárképeket is.
A templom hajófalán a Szent József oltártól jobbra a következő felirás szerepelt(1972):
Augustinus Lichtblau sen. pinxit 1895 júl. 13. MDCCCLXXXXV.
/Boros László ny. tanár, egyh.művészeti kutató, Pécs/

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Boros Lszl: Dr. Dry Ferenc levltrigazgat elbeszlse alapjn Kanab Mihly plbnos feljegyzst ksztett, miszerint a templom szentlyben fgg S

www.kastlyok.hu  * Start  *