Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2360

Vay Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 4521 Berkesz, Rákóczi út 9.
GPS koordináta N 48.089562,E 21.978731
Régió Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet

http://kozossegikozpont.tkki.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2016-04-30A település neve személynévi eredetű. Egy 1239-ben kelt (de hamis keltezésű) oklevél szerint a magát Berkeszinek nevező Beje fia János fia Simon mester számára IV. Béla Kiss falut adományozta.

A Vay család a XVIII. század végén hatalmas kastélyt építtetett Berkeszen Vay József fia, Ádám. A megépült kastélyhoz már építésekor megtervezték a kastélyt övező parkot.
A kastély egy emeletes U alakú manzárdtetős nyolc oszlopos erkélyű klasszicista épület. Turisztikai látványosságot jelent a márványterme, valamint a Vayak levéltáraként is használt kápolna épülete.

A kastélyhoz tartozó 15 ha-os parkban sima levelű páfrány-fenyők, óriási platán - tölgy és magas kőrisfapéldányok emlékeztetnek a múltra. Az itt álló kápolna épület a XIX. század közepén készült a Vay család temetkezési helye volt. A park végén kör alakú csónakázó tó volt szigettel melynek egy része ma is látható.
A tisztásokkal, bokorral díszített parkban kastélytól kissé távolabb, fákkal sűrűn övezve mesterséges tavat létesítettek, melyet a közeli folyó táplált. Sajnos az utóbbi években, a nagy szárazságok miatt a vízutánpótlás nagyon kevés, így a vízszint a nyár folyamán rendkívül alacsony, a vízforgás megoldhatatlan.

A park északi és déli szegéjéig végig vadgesztenye óriások találhatók. Nevezetesebb fajok: a magaskőris egyes példányai meghaladják a 35 métert, törzsátmérőik közelítik a 1,5 métert. Jellegzetesek a különböző platán hibridek, melyek közül a rangidőseknek 2 méternél nagyobb a törzsátmérője. Ezenkívül találunk még a vénic szilnek és a kocsányos tölgynek is szép példányait. A park északkeleti részén hatalmas fehérnyárak díszlenek.

A kastély 1954 - 1999 közötti időszakban Gyermekotthonként működött 5 éve lakatlan, jelenleg értékesítésre, hasznosításra vár.

http://www.szon.hu/elkeszult-es-kepzo-kozpontnak-ad-helyet-a-berkeszi-kastely/3055544
"A szalagvágást követően a vendégeket és a sajtó képviselőit körbevezették a felújított, akadálymentesített kastélyszárnyban. A minimalista stílusú épületrészben gyermekfoglalkoztató tér, játszóház, kompetenciafejlesztő eszközök, műhelyek, számítógéppark és egy mini tanüzem is helyet kapott. A központban már márciusban álláskeresési és önéletrajz-írási oktatást, költészet- és idősek-napi rendezvényeket, prevenciós programokat és különböző előadásokat tartottak."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *