Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1893

Korniss - Dagály (kúria) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Tiszavasvári
GPS koordináta N 47.968089,E 21.344719
Régió Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-26 - Látogatás dátuma: 2007-06-24 - Utolsó módosítás: 2007-06-26Dogály-kúria ötös osztású klasszicizáló épülete és kovácsolt vaskapuja jelentős értéket képvisel.
A Dogály-vagy Korniss-kúria épületét a Dogály testvérek építették a XIX. században, A kúriát Kornis Ferenc bővítette kastéllyá.

A település Tiszabüd mai neve Tiszavasvári a XVI. század végén a török pusztítások miatt elnéptelenedett, és sokáig puszta maradt. A XVII. században I. Rákóczi György szerezte meg, majd rokonság révén Lorántffy Zsuzsanna örökölte, a Rákóczi-birtokok elkobzása után viszont a kincstárra szállt a tulajdonjog. Megpróbálták benépesíteni, de ez csak a pusztákat bérlő örmény kereskedőknek - Dogály Jánosnak és Konstantinnak - sikerült a XVIII. század végén. Az új lakosok görög katolikus rutén telepesek voltak.

A XVIII. század második feléig több földesúr birtokolta, végül 1771-ben Dessewffy Sámuel szerezte meg az egész települést. Ettől kezdve 1848-ig kizárólag e család tulajdonában volt. Leszármazottaik egészen 1945-ig nagybirtokosok maradtak az akkor már Büdszentmihálynak nevezett faluban.

Vasvári Pál 1826.-ban Tiszabüdön született. Tiszabüd mai neve Tiszavasvári, ezt a nevet 1950.-ben vette fel, pontosan arra tekintettel, hogy ott született Vasvári Pál.

A kastély ma a Kornissné Liptay Elza Szociális és Rehabilitációs Központnak ad helyet.

A kastély mögött új épülettel került bővítésre az otthon lakóinak jobb ellátása érdekében. A kastély hátsó parkjában temetkezési hely is van kialakítva, ahol az utolsó Korniss tulajdonos sírhelye is megtalálható.
Az épületet elkezdték felújítani, a tetőzet felújítása megtörtént az épület aljáról a vakolatot évekkel ezelött leverték, azóta sem történik semmi, csupán az idő vasfoga hamarabb csámcsogja a téglákat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *