Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2776Mikszáth Kúria - Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum

Kategória Kúria , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2658 Horpács, Kossuth utca 2.
GPS koordináta N 47.996737,E 19.130453
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.museum.hu/horpacs/mikszath

e-mail:

nograditmuzeumok@nogradi-muzeumok.hu

Telefon:

+36 30/7499-469

Megjegyzés:

Csoportokat előzetes bejelentés alapján a nyitvatartási időn kívül is fogadnak.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-01 - Látogatás dátuma: 2008-02-01 - Utolsó módosítás: 2009-01-25A Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly közé települt a falu. Neve valószínűleg a magyar horpad szóból származik, ami arra utal, hogy a falu egy, nem különösebben mély horpadásszerű völgyben bújik meg. Az oklevelek 1473-ban említették először, a Szobi család birtokaként, akik 1480-ban az Almássyaknak adták cserébe.

1906-ban épült eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban az író, Mikszáth Kálmán fia, ifjú Mikszáth Kálmán tervei alapján. Benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum. A kastély parkja természetvédelmi terület.

Mikszáth Kálmán 1904-től élt a községben, a kúria a fia tervei alapján épült. Az eredetileg emeletesre tervezett épületen 1910-ben végeztek még kisebb módosításokat.

Az L alakú épület faragott romhányi homokkőből készült, főhomlokzata előtt lépcsős feljáratú portikusz van. Előcsarnokában szépen faragott, két faoszlopon nyugvó lépcső vezet az emeleti helyiségekhez. A két főbejárat között a falon Jókai Mórt ábrázoló bronzplakett és Mikszáth Kálmán halálának 50. évfordulóján elhelyezett márványtábla látható.

1910-ben, Mikszáth halála után felesége, majd 1950-ig fia lakott itt. Később kultúrház, orvosi rendelő, posta, tanács volt az épületben. 1954-ben emeletén megnyílik a Mikszáth-emlékszoba, amely 1959-ben emlékházzá, majd múzeummá bővült.

A „fundus ámbitusa” előtt 1999 óta látható a Mikszáth-szobor, a karos lócán üldögélő író alakját ifj. Szabó István formázta meg. A kertben van még egy Mikszáth-portrészobor is és a hagyományos Mikszáth-napok keretében, 2005. október 15-én tartották a Mauks Ilona-szobor avatását, az író feleségét ábrázoló portré szintén ifj. Szabó István alkotása.

A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. Itt láthatók Mikszáth diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett.

Mikszáth Kálmán Emlékkiállítás
Az író bútoraival, használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett emlékmúzeuma egykori otthonában kapott helyet.

Mikszáth Kálmán író, a "jó palócok", "tót atyafiak" életének megörökítője 1904-ben vásárolt birtokot Horpácson, és fiának tervei alapján építette fel kúriáját 1909-10 között. Az eklektikus stílusú egyemeletes épület földszinti részét az író eredeti bútoraival rendezték be. Az emeleten Mikszáth írói pályájával ismerkedhetünk meg. A múzeumban láthatók az író diftériában meghalt kisfia, Jánoska legkedvesebb játékai: a ló, a bárányka és a nyúl, amelyekről megható-szép novellájában is megemlékezett. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *