Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4260Madách Kúria - Madách Imre Emlékmúzeum

Kategória Kúria , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Csesztve, Kossuth út 7.
GPS koordináta N 48.013942,E 19.275930
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

https://www.facebook.com/madachimre.emlekhaz/

e-mail:

madachemlekhaz@gmail.com

Telefon:

+36 (20) 484 3090 ,

Megjegyzés:

madachimre.emlekhaz@facebook.com

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-03 - Látogatás dátuma: 2014-06-05 - Utolsó módosítás: 2015-03-12Az emlékhelyet 2013 január 1-je óta Csesztve Önkormányzata működteti.

A késő klasszicista kúria a XIX. század első felében épült, majd 1864-ben bővítették.

A kúria 1810-ben Csesztve határának egy részével együtt Majthényi Anna hozományaként került a Madáchok tulajdonába, majd az író-költő Madách Imre kapta édesanyjától házassági ajándékul. Az író 1844 decemberében költözött ide Alsósztregováról, s 1853 szeptemberéig élt a faluban, kivéve pozsonyi és pesti raboskodásának idejét, amit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt betöltött szerepe miatt kellett elszenvednie. 

Az emlékkiállításnak helyt adó kúria bejárata (parkon keresztül), a Kossuth Lajos u. 11.számú ház sarkára kiszögelt tábla szerint közelíthető meg. Ha nem parkolnak ott a többi ház lakói, akkor hatalmas tábla jelzi a bejárati kapun a Múzeumot. A házszám szerint nem lehet megtalálni az épületet.

Az épület tulajdonosa 1853-tól a költő öccse, Madách Károly lett, aki 1864-ben a régi épületet átalakíttatta. A kiugró épületszárnyakon Madách Imre és Arany János emléktáblája látható. Az épületet szép ötholdas park veszi körül.

A csesztvei emlékmúzeum Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye. A nógrádi kisközség kúriájában "Az ember Tragédiája"-nak költője 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott. Számos verse, levele, vallomása kelteződött Csesztvéről
Itt élte házassága első, boldog esztendeit - 1845 után feleségével, Fráter Erzsébettel, itt - és innen az egykori megyeszékhelyre, a közeli Balassagyarmatra be beutazva - lett tevékeny részese Nógrád politikai életének a reformkor utolsó éveiben és 1848/49 forradalmas esztendeiben, s végül innen hurcolták el 1852 augusztusában, hogy egyéves vizsgálati fogságot, börtönt és internálást szenvedjen Kossuth bujdosó titkárának rejtegetéséért és szembenézzen a forradalmi szervezkedés vádjával is.

1862 augusztusában nevezetes találkozás színhelye volt az udvarház: ahogy arra az emléktábla is utal, Madách itt fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost.

Nagy méretű, természet védelem alatt lévő rendezett park veszi körül az épületet, melyben ugyan már kidőlve, de látható a hatalmas hársfa, amely árnyékában az író napjait töltötte, emlékét kopjafa őrzi,

A kúria 1964-től múzeum, korhű dokumentumokkal idézi föl Madách Imre életét és munkásságát. Személyes bútorai közt itt van a bölcsője is. A felújítást követő új múzeumi anyag hűen mutatja be Madách életét és korát, valamint betekintést ad az Ember Tragédiája c. művébe.
Mp3 idegenvezetés a tárlaton, de a tárgyak mellett is tájékoztató tábla segít az eligazodásban. Az Ember Tragédiájának rádiós hangfelvétele is meghallgatható.

Az emlékkiállításnak helyt adó kúria bejárata (parkon keresztül), a Kossuth Lajos u. 11.számú ház sakára kiszögelt tábla szerint közelíthető meg. Ha nem parkolnak ott a többi ház lakói, akkor hatalmas tábla jelzi a bejárati kapun a Múzeumot.
Parkolni a (patak) üzlet melletti nagy parkolóban lehet, innen 100 méter a bejárat. A parkban a kúriáig kb 300 méter séta a parkon keresztül, kissé emelkedő.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *