Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6890Prónay - Patay kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 2683 Acsa, Kastély út 1.
GPS koordináta N 47.812982,E 19.367489
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.acsaikastely.hu/

e-mail:

tonaysz@realtexdevelopment.hu

Telefon:

+36 20 917 1525

Megjegyzés:

Magántulajdon, látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-01 - Látogatás dátuma: 2011-08-13 - Utolsó módosítás: 2018-02-06SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2012.06.22. - Elkészült a turisztikai központ Acsaújlakon
A méltatlanul kevéssé ismert Acsaújlaki Kastély 85 millió forint uniós támogatást nyert el 2011-ben, egy a hazai viszonylatban unikális élménycentrum kialakítására. A közel 170 millió összköltségvetésű beruházás keretében a kastély és park azon részeit rekonstruálták, ahol a kreatív turisztikai központ üzemel. A fejlesztés eredményeképpen ráadásul 6 új munkahely is létesült a munkanélküliséggel küzdő régióban.

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Alkotótábor egész évben az acsaújlaki Patay kastélyban (2011.09.30.)

Az Acsaújlaki Kastély Kft. 85 millió forint uniós támogatást nyert egy a hazai viszonylatban unikális élménycentrum kialakítására az acsaújlaki Patay kastélyban. A közel 170 millió összköltségvetésű beruházás keretében nemcsak az új funkcionalitáshoz szükséges részek újulnak meg a kastélyban és parkban, hanem 6 új munkahely is létesül.

A projekt megvalósítás célja, egy a hazai viszonylatban unikális, az épített és a természeti környezet adottságaira épülő élménycentrum kialakítása, amely középtávon kedvelt turisztikai célponttá válhat. A projekt helyszín az Acsa-újlaki Patay kastély lehetővé teszi, a tárgyi és szellemi erőforrások egyetlen turisztikai centrumba koncentrálását úgy, hogy jegyzett alkotók, szakemberek mellett lehet megismerni, kipróbálni, megtanulni számos művészeti ág, illetve kézműves szakma alapvető fortélyait.

A „Kreatív alkotó központ” szolgáltatásainak igénybevevői az elemzések alapján elsősorban a budapesti, illetve Közép-magyarországi régióból érkező a szellemi és alkotó kihívásokra nyitott, szellemi munkát végző emberek, akik szívesen választják az aktív kikapcsolódást. Szívesen tanulnak meg például manuális tevékenységeket egy-egy művészeti ág gyakorlása közben, megélve és kiteljesítve saját alkotói ambícióikat.


A kastély története
Báró Prónay Dezső 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay István vármegyei főispán számára a Ságivölgyi majorban, mely később az Acsaújlak nevet kapta. Az emeletes, kiugró saroktornyos kastélyt romantikus homlokzati elemekkel díszítették.
A kastélyt nem minősítették műemlékké!
A kastélyt a II. világháború után az állami gazdaság használta, később a Lapkiadó vendégházat üzemeltetett benne.

A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg. A rendszerváltást követően magántulajdonba került, új tulajdonosa a legmagasabb igényeket kielégítő módon alakíttatta át és újíttatta fel, az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva.
Jelenleg magántulajdon, tulajdonosa az épületet és a hozzá tartozó területeket felújította, karbantartja.


Az Acsa-újlaki kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. Az építtető mintaképe a régi acsai kastély. A kastély az ún. saroktornyos típusúak közé tartozik, amely megoldás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra jellemző. Erre utal a oldalszárny reneszánsz pártázata is. Az archaizálás az épület szerkezeti megoldásait is jellemzi, a falak szokatlanul vastagok, és minden szinten téglaboltozatos födémek készültek.
A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző.
A kastély főépületből és oldalszárnyból áll, a főépületben földszint és két emelet, valamint padlás helyiség található, míg az oldalszárnyban földszint és padlástér van. Az épület teljes egésze alápincézett.


Prónay és a Patay család
A Prónay család Turóc megyéből származik, már IV. Béla király korában, 1279-ben birtokot szereztek. A család tagjai később is kitűntek vitézségükkel, vármegyei és országos hivatalokat viseltek, egészen a XX. századig. A nemzetség több ágra szakadt, Prónay I. Gábor alapította a Pest vármegyei bárói ágat. A bárói címet a család 1770-ben Mária Teréziától nyerte el.

A XVI. században áttértek az evangélikus hitre. Ettől kezdve jelentős tevékenységet fejtettek ki az evangélikus egyház és a hitélet szervezésében is. A Prónayak saját maguk is törekedtek a korszerű műveltség, tudás megszerzésére, hazai és külföldi egyetemeken folytattak tanulmányokat és szereztek végzettséget. A család egyik tagja, Prónay III. Gábor 1860-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett.

A XX. századra a birtok hitbizománnyá alakul, és minthogy a kastélyt így Prónay Dezső lánya nem örökölhette, neki a báró Acsa-Újlakon egy másik kastélyt építtetett (Patay-kastély).

Szolgáltatás
A filmesek és fotósok által jól ismert turai kastéllyal szemben az újonnan megnyitott acsa-újlaki kastély szinte teljes mértékben felújított, és nem számít hivatalosan muemléknek. Ideális helyszín filmforgatásra, fotózásra, esküvokre és különleges céges és magánrendezvényekre.
A kastély 1992 óta nem volt látogatható, így 2011-ben teljesen új helyszínnek számít. A kastélyban és parkban található faházakban exkluzív módon meg is lehet szállni elozetes egyeztetés után. A kastélyt 1910-ben építette Prónay Dezso báró a lányának, így lett Patay István foispáné. A második világháborút követo államosítás után itt nyílt meg az ország második kastélyszállója 1986-ban. Jelenleg magántulajdonban áll, a kor igényei szerint szinte teljes mértékben felújított állapotú. Mind a kastély mind a 6 hektáros gondozott park rendelkezésére áll a bérloknek.
Acsa-újlak Acsától 3 kilométerre található. Acsa Pest megye Észak-keleti sarkában fekszik. Budapesttol 60 km, Váctól keleti irányba 24 km, Aszódtól északi irányba 25 km távolságra található.
Igény szerint megoldható a helyszín elozetes bejárása.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Nádasdy Ferenc: Örülök, hogy szülőfalum egyik nevezetessége külső eredetiségében pompázik. Gyerekkorom kerékpározásainak egyik célállomása volt az újlaki kastély és környéke. Kár, hogy nem "találtak" olyan térképet, amelyen Acsa is fel van tüntetve.

www.kastlyok.hu  * Start  *