Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5818Pipó Várkastély - Ozora - Vármúzeum - Szeretne várúr lenni?

Kategória Várkastély , Múzeum , Panzió

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7086 Ozora, Várhegy utca 46.
GPS koordináta N 46.752094,E 18.401070
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/ozorai-pipo-varkastelya-ozora/636

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-09-04 - Látogatás dátuma: 2016-03-27 - Utolsó módosítás: 2018-12-302012.10.24 - MTI (Origo)
A reneszánsz világot szeretnék újrateremteni Ozorán azzal a másfél milliárd forintos fejlesztéssel, amelynek támogatási szerződését csütörtökön a helyszínen írták alá. Folytatódik a várkastély felújítása, a község pedig egy reneszánsz főteret kap.

(Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20121025-masfel-milliard-az-ozorai-pipovar-felujitasara.html)

2015. december 17. ·
Az Európai Unió és a Magyar Kormány csaknem 1,7 milliárd forintos támogatásával befejeződött az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai fejlesztését célzó program első üteme. A fejlesztés eredményeként a várkastélyban 2015 többek között reneszánsz élményházat, valamint interaktív vártörténeti kiállítások megrendezésére alkalmas tereket alakítottak ki, valamint helyreállították a Tolna megyei község főterén az Esterházy-fogadó barokk épületét, amelyben egykor először lépett a világot jelentő deszkákra a vándorszínész Petőfi Sándor.
(Forrás: https://www.facebook.com/pipovarkastely/)

Ozorai Pipo, Zsigmond király kegyeltje 1416-ban kezdi el építeni a hazai emlékanyagban páratlannak számító várkastélyát. Jellegzetesen olaszos, későgótikus várkastélyát valószínűleg Manetto Ammannatini tervezi. A szabályos négyzet alaprajzú épület sarkain egy-egy torony állt.

A várkastélyt kívülről, a domb alján egy szintén négyzet alaprajzú külső fal is keretezte, ennek a lábainál lévő várárokba pedig bevezették a Sió vizét is. Így egy hadászatilag sem jelentéktelen erősséghez jutott Pipo, ami azonban a korának zord magyar váraitól merőben eltért lakályosságával is. Pipo 1418-ban ferences kolostort is alapít a helységben, amivel tovább növeli a hamarosan mezővárossá váló település rangját. 1423-ra a vár már biztos, hogy kész, mert ekkor fogadja itt Zsigmond királyt. Pipo 1426-os halála után az özvegy hamarosan a Héderváriaknak engedi át vár tulajdonjogát, akik több mint száz évig lesznek urai.
Első jelentős ostromát 1491-ben kénytelen elviselni, ekkor Habsburg Miksa foglalja el egy rövid időre a Mátyás halála utáni anarchikus időben. Talán ezután kezdődik meg reneszánsz átépítése is, aminek megtalált faragványtöredékeit az 1510-es évekből származóknak tartják. Ezek a reneszánsz faragványok a Pécsen találtakkal mutatnak rokonságot, és kőanyaguk is a Mecsekhez köthető. A Hédervári család kihalása után az agresszív birtokszerzéseiről is elhíresült Enyingi Török Bálint veszi be a várat 1537-ben. 1545-ben foglalja el a török, akiknek hosszú uralmát csak 1599-ben szakította félbe egy rövid periódus. Amikor Bádeni Lajos csapatai 1686-ban felszabadítják Ozorát, a középkori és reneszánsz pompájából már nem sok látható. Ekkor kezdődik a vár új korszaka az Esterházyak uralma alatt.

A Várat állami támogatással 2001-re teljesen felújították, ma múzeum látogtaható a várban.
A2006 végén vette vagyonkezelésbe a Műemlékek Állami Gondnoksága az ozorai várkastélyt. A kortársak által pompás castello-ként emlegetett reneszánsz várkastély része annak a kulturális tárca által kiemelten támogatott Országbemutató Program-nak, amelyet a MÁG munkatársai állítottak össze a Nemzeti Fejlesztési Terv számára.

A várkastély a Dél-Dunántúli Régió kiemelten fontos műemléke, nagy kiterjedésű vonzáskörzetet tud lefedni. Az egyetlen magyar alapítású lovagrend, a Sárkányos lovagrend, a lovagi kultúra, valamint Luxemburgi Zsigmond uralkodásának, Ozorai Pipó és a magyar-olasz kapcsolatok bemutatóhelye. A lovagi kultúra, a lovagjátékok interaktív bemutatóhelye.

A várban 4 db. vendég szoba is kialakításra került. A szállóvendégek kulcsot kapnak a várhoz, a múzeum zárását követően úgy érezhetik, mintha a vár urai lennének a kihalt vár csak az övéké.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *