Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3619Pallavicini Kastélyszálló

Kategória Kastélyszálló , Kastély , Étterem

Kép album megtekintése

Cím 3874 Pusztaradvány, Kossuth u. 11.
GPS koordináta N 48.466893,E 21.136227
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.pallavicini.hu/

e-mail:

mail@pallavicini.hu

Telefon:

+36 46 448-173

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-28Pusztaradvány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Cserehát északkeleti oldalán található a település. A szlovák határ közelében fekvő falut a 3-as számú főúton lehet megközelíteni, a garadnai vagy a mérai elágazónál lekanyarodva.

A település neve a Radványi nevet felvett birtokosaitól ered. Pusztaradvány első írásos említése 13. századból származik. A tatárjárás után visszatérő IV. Béla a hívének számító Detre nemzetségnek ajándékozta a települést "örökös szállásul". Később Károly Róbert elkobozta a földet a Rozgonyi csatában az ellenfelei oldalán küzdő Detre családtól. Ezt követően a falu a Radványi család birtokába kerül.

A török és a Habsburg időszakot jelentősen megsínylette a falu. A település lakossága alaposan lecsökkent, a 18. században telepítették újra.

A falu fő nevezetessége a település központjában fekvő Pallavicini kastély. A domboldalon álló, ősfás park közepén található kastély klasszicista stílusban épült. A téglalap alaprajzú kastély a domborzat következtében főhomlokzatán emeletes, míg hátsó oldalán földszintes magasságú. Főhomlokzata közepén timpanonos rizalit emelkedik ki, felső részében a Pallavicini család címerével, míg jobboldali oldalhomlokzata egy kisméretű bővítménnyel egészül ki. Hátsó homlokzatát is a középen kilépő timpanonos rizalit határozza meg. A nyílásokon vakolt ablakkeretezést, míg a sarkokon kváderezést láthatunk.

A kastély egykori tulajdonosa a Pallavicini család olaszországi eredetű. Az „őrgróf” címet állítólag 966 óta viselik. A család Edvárd őrgróf révén egy 1827 törvény által nyer magyar honfiságot. Az őrgrófi cím viselésére egy 1868-as legfelsőbb kézirat révén nyernek jogosultságot. Pallavicini János őrgróf, a kastély tulajdonosa, diplomáciai szolgálatot töltött be több európai állomáshelyen (Belgrád, München, Bukarest, Szentpétervár, Konstantinápoly). Az őrgróf külszolgálati munkájának befejezését követően Pusztaradványba vonult vissza és ott is élt haláláig.

A 2000-es években teljesen felújított kastély jelenleg magántulajdonban van, kastélyszállóként működik. A kastélyhotel belső berendezése a 19. század hangulatát idézi másfél évszázados biedermeier bútoraival, 100-120 éves felújított lámpatesteivel.

A kastélyhotel a Cserhát észak-keleti részén, a Mogyoros patak völgyében meghúzódó Pusztaradvány központjában fekvő ősfás parkban, a Pallavicini őrgróf család klasszicista stílusú kastélyának újjáépítésével nyílt meg.
Az épületben a XIX. század hangulatát idézi a belső terek kialakítása. Korhű berendezési tárgyak, köztük számos értékes másfél százados biedermeier bútor eleveníti fel a fényes diplomáciai pályát befutott Pallavicini János őrgróf korát.

A régi kastély épület, teljesen felújítva, nyílászárók cserélve, szép, igényes, minőségi felújítási munka, nem túl nagy park közepén fekszik.

Idézet a Hotel WEB lapjáról: a szálloda különlegessége, hogy a szobáiban és más közösségi helyiségeiben nem tömegtermék, hanem a tulajdonos által felújított 100-120 éves ipartörténeti és stílustörténeti érdekességű lámpatestek világítanak, így mintegy lámpamúzeumként is szolgál a kastély.

Saját véleményem: rendkívül udvarias fogadtatás, készséges körbevezetés, ízletes konyha jellemzi.Kastélyhoz méltó bútorzat mindenhol, kényelmes nagy méretű szobákkal.A kastély a település közepén fekszik, távol a világ zajától, kényelmes, pihenésre, kikapcsolódásra rendkívül alkalmas. Kassa közelsége városnézésre csábító, idegenvezetőt biztosítanak.
Két különlegessége is van: ipartörténeti lámpatestei, és egyedülálló fal fűtése, amely télen fűt, nyáron hidegvizet keringtetve hűti a falakat, így mellőzni lehetett a klíma használatát.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *