Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2896Batthyány-(Strattmann) - Belga Bank - Brachfeld - Wolfinger - Machlup - Rosenfe

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 2060 Bicske, Kossuth Lajos u. 42.
GPS koordináta N 47.495850,E 18.631620
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://kzsgyo.axelero.net/kastely/kastelyindex.html

e-mail:

info@kzsgyo.t-online.hu

Telefon:

22/350-277

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2007-07-07 - Utolsó módosítás: 2009-02-05Forrás: http://www.bicske.info/cikk/?id=296
A bicskei Batthyány-kastély és 11 hektáros, nemes szépségű angol parkja kiemelkedő történeti, művészeti, kulturális értékénél fogva védett műemlék. Ebben a gyönyörű környezetben, a kastély díszudvarában rendezzük meg évről-évre a nyári szabadtéri színházi előadásokat, hangversenyeket, koncerteket.

Batthyány család bicskei kastélyát Batthyány Lajos gróf, Magyarország utolsó nemzeti nádora építette 1754-55-ben. Később Batthyány Tivadar örökölte az épületet, ő alakítatta át 1796 és 1799 között - későbarokk és koraklasszicista stílusban - a mai formájában U-alakú, kétemeletes, 64 helyiségből álló kastélyt. A Bicskén ekkor létesült park az ország egyik legelső angolparkja volt.

A manzárdos, egyemeletes kastélynak 24 szobája volt. 1770 körül bővítették Batthyány József érsek kezdeményezésére, az ő nevéhez fűződik a kastélyhoz tartozó házi kápolna kialakítása is. Hild József tervei szerint vált a kastély későbarokk, kora klasszicista stílusú palotává. Itt készült el hazánk egyik első angol parkja, melyben hidakat, grottát, és a kor új igényei szerint holland házikót és üvegházat is emeltek. Az 1848-as forradalom és szabadságharc idején ebben az épületben volt három egymást követő osztrák parancsnok főhadiszállása. A II. világháborúban német, majd magyar hadikórházat telepítettek szobáiba. A bicskei kastélyépülethez is fűződik anekdota: 1921-ben Zita királyné számára a keleti szárnyban egy vendégszobát készítettek elő. Ekkor próbált IV. Károly király visszatérni a trónra. Végül azért nem szállt meg itt a királyi pár, mert nem akarta, hogy sikertelen kísérlet esetén egy Batthyány-kastélyban fogják el, és ezért együtt emlegessék a Habsburg és a Batthyány nevet.

Forrás: http://www.tourinform.fejer.hu/h/barangol.html
1928-ban a Népjóléti és Munkaügyi Minisztérium vásárolta meg a kastélyt, majd ingyenes használatra átadta a székesfővárosnak. Budapest városa anya-és csecsemővédelmi intézetet hozott létre az épületben.

Jelenleg a Magyar Állam tulajdona, a Fővárosi Önkormányzat ingyenesen használja, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon működik a kastélyban. A kastély dísztermében intézménytörténeti kiállítás tekinthető meg. Itt az árvaház idejéből származó képek, dokumentumok, oktatástörténeti érdekességek láthatóak. Itt őrzik Erzsébet királnyné és Ferenc József ezüst lúdtollát és kristály tintatartóját.

A kastély nyugati szárnyában Batthyány emlékkiállítás kapott helyet. A Batthyány-relikviák között találjuk Batthyány Lajos székét és bölcsőjét. Gróf Batthyány Gyula számos festménye látható itt.

Nyitva: előzetes bejelentkezés alapján, idegenvezetőt biztosítanak.
Telefon: 1/311-0485 (KVI Műemlék Osztály),
22/350-170 (kastély)
Cím: Kossuth u. 42.

www.tothgeza.hu/

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *