Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3230

Nedeczky-Griebsch kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Szabadegyháza
GPS koordináta N 47.087474,E 18.679213
Régió Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-09-12 - Látogatás dátuma: 2014-06-26 - Utolsó módosítás: 2014-07-27Szabadegyháza a Mezőföld Duna és Sárvíz közötti részén, a Velencei tótól délre fekszik. Élővízfolyása nincs. Közlekedés-földrajzi helyzete nagyon jó, a Székesfehérvár-Dunaújváros 62-es számú közútvonal mellett félúton

A kastély mai formáját egy XIX. század végi épület 1910 körüli, neobarokk stílusú átalakításával nyerte el.

Ott jártunkkor (2007), sok kutyát találtunk, de a kutyák ugatására nem jött elő senki, bár láthatóan a mellék épületben lapknak.
Láthatóan valamiféle mezőgazdasági hasznosítás a környezet, bár magát a kastélyt nem használják, a terület nincs körbekerítve, a közvetlen udvaron mindenféle mezőgazdasági gépek és roncsok voltak láthatók.
A kastély épülete erősen leromlott állapotot mutatott.

Forrás: https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&ved=0CGAQFjAG&url=http%3A%2F%2Finfo.dunaujvaros.hu%2Fgetdoc.php%3Fid%3D154%26code%3D16049676&ei=vVziUeXuLYjysgbb14HgBw&usg=AFQjCNFXn3oDrxokcTgRAZV5QG31KAN_pw&sig2=w5IW2YkvcZQw65kQC2oPEg&bvm=bv.48705608,d.Yms
A mai kúria elődje egy vadászkastély volt, mely a XIX. Század végén épült. Mai formáját 1910 körül nyerte el, amikor Nedeczky-Griebsch Viktor neobarokk stílusban átalakíttatta, és kibővíttette az épületet. A kastély alaprajza érdekes, ugyanis két különálló szárnyból tevődik össze, melyeknek azonban egységes volt a kiképzése. A kastélyhoz tartozó major legszebb épülete a ma is álló lovarda. 1945 után a Vörös Csillag Mgtsz használta a kastélyt, a majort, és a hozzá tartozó földterületeket. Érdekes, hogy a két szárny közül az egyiket teljesen átépítették, ma ár felismerhetetlenek eredeti stílusjegyei, a másik azonban szinte eredeti formájában fennmaradt. Jelenleg az épület magántulajdon, felújítása folyamatban van. Az egykori park már csak nyomaiban van meg, a gesztenyefasor még emlékeztet egykori szépségére.

2012.08.17. 16:26 - Új hír: http://fehervar.hir24.hu/programok/2012/08/17/kastelyavato-szabadegyhazan/
L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára avatja fel Szabadegyházán a felújított Nedeczky-Griebsch-kastélyt.A 65,4 millió forintból rendbe hozott épületet augusztus 18-án adják át.

A megújuló kastély jó példa arra, hogy egy önkormányzat miként menthet meg akkor is egy, a helyi közösség számára fontos épületet, ha annak nem tulajdonosa. Szabadegyháza önkormányzata a Nedeczky-Griebsch-kastély tulajdonosaival úgy állapodott meg, hogy a mostani felújítás költségének arányában tulajdoni hányadot szerez, illetve az épületre 10 éves használati jogot kap.

A korábban leromlott állapotú, omladozó falú és használaton kívüli melléképületből álló kastélyban a felújítás után 12 fő elhelyezésére alkalmas turisztikai szálláshely jött létre. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a szállóvendégeknek a szabadidős, sport és rekreációs lehetőségek biztosítása mellett bemutatja a település kulturális, történelmi és természeti látványosságait, és kiemelt szerepet szánnak a lovas turizmusnak is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *