Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2660Református templom (Báthorí István)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 4300 Nyírbátor
GPS koordináta N 47.837725,E 22.135275
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.nyirbator.hu/magyar/latvanyossagok

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2007-09-29 - Utolsó módosítás: 2016-04-242012.09.13. - levél érkezett
"Tisztelt Partnereink és Leendő Partnereink!
Örömmel mutatjuk be Önöknek az országban is egyedülálló turisztikai programunkat, melyet Bátori Barangolók néven alósítunk meg
Nyírbátorban és a Nyírségben!
A pályázati program keretében beszerzésre került egy városnéző kisvonat, amivel élmény az utazás felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A Bátori Barangoló kisvonattal három hónap alatt közel 10.000-en utaztak már különböző rendezvényeken, legyen az családi, iskolai, céges esemény vagy éppen egy városnap!"

..... lásd a képalbumban elhelyezett PDF-ben.

Református templom.
E helyen korá bban már állt egy Krisztus testének szentelt kis kápolna, amely valószínüleg a XIII. században épülhetett, 1326-ban leégett.

A mai templomt Báthori András fia építette, saját költségén. A templom belsejében lévő felírat szerint a templom alapkövét 1484-ben tették le és építését 1511-ben fejezték be. A templom eredetileg katolikus templomként épült, de a reformáció idején 1548-óta református templom lett. Báthori György és háznépe áttérésével indult el az a folyamat, amelynek következményeként a volt katolikus templom református lett és Báthori család alapította meg a református egyházközösséget is.

A templom építési anyaga kő és tégla, gerendázata tölgyfa, gót stílusú egyhajós, a déli falon elhelyezett 5.db. 12 méter magas ablakkal, a templom külső magassága 30 méter.

A templom főbejárata a déli kapun van, ahol egy előcsarnokba lépünk be, jelenlegi formáját az 1964-es átalakítások során kapta. A templom egyetlen hatalmas méretű teremből áll. A teremre finom osztású, csillagrácsos hálóboltozat borul. A boltozat karcsú faloszlopokon nyugszik, amelyek a menyezet közepére érve enyhén meghajolnak, így vezetnek a mennyezet közepére, ahol egyesülnek a túloldalról induló oszlopok íveivel. Az oszlopok középen megszakadnak, valószínüleg itt valamikor szobrok voltak elhelyezve.

A nyugati kapu felett hatalmas ívű karzat került kialakításra, itt került elhelyezésre a templom 1897-ben készült orgonája, építője Angster József pési mester munkája volt. Az orgona közadakozásból készült.
1985-ben Lehotka Gábor rgonaművész vetette fel egy hangverseny-orgona létesítésének gondolatát. Az új orgona készítésekor a régi orgona sípjait is felhasználva egy egységes orgona készült, melyet ünnepélyes keretek között 1995 október 29-én adták át.

A templom szószéke 1767-ben készült, festett népi barokk stílusban, faragásokkal díszítve, utolsó festését 1867-ben végezték. A templom padsorai 1867-ben készültek.

A templom a Báthori család részére temetkezési helyül is szolgált. A templom alatt 4 méter ménységben végig kriptasor van, amelynek lejártata a szentélyből nyílt. Előszőr a Báthori, majd késöbb a Bethlen család temetkezési helye lett.
A hajdani oltár kőtalapzataára helyezve látható a kenyérmezei hős ecsedi Báthori István vajda, vörösmárványból faragott gótikus-reneszánsz sírlapja (üveg borítással). amely olasz művész alkotása. A mellette álló másik szarkofág, az 1605-ben elhunyt ecsedi Báthori István országbíró, kőből faragott síremléke.Harangtorony.
A templom mellett álló harangtorony monumentális hatású, zömök, árkádos négy fiatornyos faépítmény. A maga nemében hazánkban a legrégebbi, legnagyobb és legszebb alkotásai közé tartozik. A torony az 1640-es években épült, az 1631-ben elhunyt Bethlen Krisztina fejedelem-kisasszony emlékére a bethlen család. Alapjának szélessége 10,5 méter, magassága 35 méter.
A késő reneszánsz fa harangtorony méretével és korával is kitűnik: tölgyfa gerendákból ácsolt torony, melyet sátorszerűen borítja be a zsindely fedés. Fenn oszlopos tornác futja körül, különlegesen szép az erkélygaléria íveinek s a fiatornyoknak a megmunkálása.

Galériája valamint zsindelyezett szoknyája miatt kissé bástyaszerű benyomást kelt. A toronyban lévő egyik harangját (300 kg) Wield György öntötte 1640-ben, Eperjesen. Ez a "Bethlen harang" abból a célból került öntésre, hogy hírdesse két gyermekül emlékét. Ez a Bethlen harand, Magyarország tíz legöregebb harangjai között van. A harangon lévő felirat szerint Bethlen Gábor testvére István és annak fia Péter öntették.
A kis harang 250 kg súlyú és 1924-ben Wasler Ferenc öntötte, Budapesten.

/www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *