Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3521Monaky kiskastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3905 Monok, Széchenyi u. 12.
GPS koordináta N 48.209383,E 21.147174
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-07 - Látogatás dátuma: 2008-03-15 - Utolsó módosítás: 2010-01-13Monok a Monoky/Monaky család ősi fészke és névadóközsége, akik a XIV. század óta a település birtokosai voltak. A XVII.század végén Monok várkastélya a Thökölyek és az Andrássyak birtokalett. 1651-ben Monok a török hódoltság része volt. A faluban született1802. szeptember 19-én Kossuth Lajos.

Monaky Annának Andrássy Mátyással kötött házassága révén Monok és környékének birtokosai, uralmukat fokról-fokra az egész falura kiterjesztve az Andrássyak lesznek.

A család egyike a legrégibb magyar nemzetségeknek. Egyik ősüknek a Szent István király koronázását követő hadi tornán tanúsított vitézsége emlékét őrzi a családi címer és a jelmondat: "Hűséggel és vitézséggel".

A látnivalók sorában előkelő helyet foglal el a kiskastély vagy Monaky-féle kastély, melyet a XIV században építettek. Egy domb tetején építette a Monaky-család a szabálytalan négyszög alakú, kerek saroktoronnyal rendelkező épületet. Ebből a bástyatoronyból hirdették ki a pallosjog virágzása idején a halálos ítéleteket. A bejárat felett látható a kihalt Monaky-család címere. A XVI-XVII. században bővítették az épületet, s reneszánsz ablakokkal gazdagították. A kastély mellett kontyolt nyeregtetős gazdasági épület áll a XVIII. századtól kezdve, melynek kastély felőli részén tizenegy kosáríves árkádos tornác látható. (Ma pékség működik ebben az épületben).
A kiskastélyt is megostromolta és felégette a török 1567-ben. Ezt követően újították fel.

A XVI. században bástyás erődfallal vették körül, aminek a jelentős romjai ma is láthatók. Az épületben a fa feljárólépcső ma is megtalálható.
1962-64-ben végeztek rajta műemléki helyreállítást. A kastélyt a tulajdonos, a helyi polgármester kastélyszállóvá építi át évek óta, így csak kívülről látogatható. A homlokzat sgrafitto díszítését helyreállították nemrég és kibontották a régi lőrés méretű ablakokat is.
Úgy tűnik a felújítási munkák abba maradtak, az épület zárva, a torony alján a már felújított vakolat mállani kerdett, a várkastélyt körülvevő park rendezetlen, építési terület.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *