Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3944Monaky kiskastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3905 Monok, Széchenyi u. 12.
GPS koordináta N 48.209383,E 21.147174
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-07 - Látogatás dátuma: 2008-03-15 - Utolsó módosítás: 2010-01-13Monok a Monoky/Monaky család ősi fészke és névadóközsége, akik a XIV. század óta a település birtokosai voltak. A XVII.század végén Monok várkastélya a Thökölyek és az Andrássyak birtokalett. 1651-ben Monok a török hódoltság része volt. A faluban született1802. szeptember 19-én Kossuth Lajos.

Monaky Annának Andrássy Mátyással kötött házassága révén Monok és környékének birtokosai, uralmukat fokról-fokra az egész falura kiterjesztve az Andrássyak lesznek.

A család egyike a legrégibb magyar nemzetségeknek. Egyik ősüknek a Szent István király koronázását követő hadi tornán tanúsított vitézsége emlékét őrzi a családi címer és a jelmondat: "Hűséggel és vitézséggel".

A látnivalók sorában előkelő helyet foglal el a kiskastély vagy Monaky-féle kastély, melyet a XIV században építettek. Egy domb tetején építette a Monaky-család a szabálytalan négyszög alakú, kerek saroktoronnyal rendelkező épületet. Ebből a bástyatoronyból hirdették ki a pallosjog virágzása idején a halálos ítéleteket. A bejárat felett látható a kihalt Monaky-család címere. A XVI-XVII. században bővítették az épületet, s reneszánsz ablakokkal gazdagították. A kastély mellett kontyolt nyeregtetős gazdasági épület áll a XVIII. századtól kezdve, melynek kastély felőli részén tizenegy kosáríves árkádos tornác látható. (Ma pékség működik ebben az épületben).
A kiskastélyt is megostromolta és felégette a török 1567-ben. Ezt követően újították fel.

A XVI. században bástyás erődfallal vették körül, aminek a jelentős romjai ma is láthatók. Az épületben a fa feljárólépcső ma is megtalálható.
1962-64-ben végeztek rajta műemléki helyreállítást. A kastélyt a tulajdonos, a helyi polgármester kastélyszállóvá építi át évek óta, így csak kívülről látogatható. A homlokzat sgrafitto díszítését helyreállították nemrég és kibontották a régi lőrés méretű ablakokat is.
Úgy tűnik a felújítási munkák abba maradtak, az épület zárva, a torony alján a már felújított vakolat mállani kerdett, a várkastélyt körülvevő park rendezetlen, építési terület.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *