Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8971(Hochburg - Berényi - Zichy - Bethlen) - Miske - Megyeri Krausz - Grünfeld kas

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím Bodajk
GPS koordináta N 47.317879,E 18.243484
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.bodajk.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-08-12 - Látogatás dátuma: 2007-08-12 - Utolsó módosítás: 2007-08-12Bodajk múltjából:
A község nevét a tőle délnyugatra fekvő, a népi nyelvben Bodok-nak (ma Vértes) nevezett hegységtől kapta. A magyar középkori oklevelek gyakorlatban Bodogt (1193), Bodoct (1230), Bodayth (1460) változatba fordul elő. Bodajk a magyar honfoglalást megelőző időben is lakott hely volt.

Ott jártunkkor betört ablakok, pusztulásra ítélt épületet találtunk. A kastély teljesen elhagyatott, fiatalok tanya helye, elmondásuk szerint évek óta üres, elhagyatott épület. A park is pusztulás sorsára jutott.
Az épületen emléktábla tanúsága szerint 1964-ben volt utoljára teljesen felújítva, jelenlegi sorsáról nem sikerült hitelt érdemlő információt beszerezni. A fiatalok szerint egy új tulajdonosa van, aki a kastéllyal együtt a sportpályát megvásárolta, de a tervekről semmit nem tudnak.

www.tothgeza.hu

A török megszállás alól felszabadult Bodajk falut I. Lipót király 1691-ben báró Hochburg (Haas) Jánosnak adományozta. Hochburg hatalmas vagyonát főhadiszállítóként szerezte a török elleni felszabadító harcok idején.

Hochburg-Lamberg kastély, mai helyén egykor egy kisebb kúria állt, melyet minden bizonnyal Hochburg Domonkos báró építtetett, 1762-66-ig Lamberg Antal számára , klasszicista stílusban. Később a gróf Berényi, a gróf Zichy, a báró Luzsénszky, végül a gróf Bethlen család kezén volt a birtok és a kastély.
Báró Miske József 1837-ben vette bérbe az uradalmat. A mai kastély formára nem sokkal a bérbevétel után Ő kezdte el átépíttetni, a munkálatok 1839-re fejeződtek be.

A II. világháború során a kastély megsérült. Helyreállítása 1964-ben fejeződött be, ezután a Fejér Megyei Idegenforgalmi Hivatal Gajavölgye Turistaszállója működött az épületben az 1990-es évek elejéig. A bodajki önkormányzat tulajdonában lévő kastély jelenleg üresen áll.
A kastélyt , 6 hektáros, őspark övezi, faritkaságokkal.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

: Szomor, de a vdett spark sem marad meg sokig. Minden nap reggeltl estig vgjk a fkat. A polgrmester ezzel semmit sem trdik. Br nem Bodajk tulajdonban van a kastly, engedly nlkl nem vghatnk ki a fkat.

www.kastlyok.hu  * Start  *