Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3481Kinizsi vár - Nagyvázsony

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 8291 Nagyvázsony, Kinizsi u. 96.
GPS koordináta N 46.984908,E 17.695863
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.kinizsivar.hu/

e-mail:

info@kinizsivar.hu

Telefon:

+36 20/2452158

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-29 - Látogatás dátuma: 2014-09-07 - Utolsó módosítás: 2016-03-03A község Veszprém és Tapolca között, a Vázsonyi-séd mentén fekszik. Neve a Váson család nevéből ered (első ismert tagja a XIII. sz. elején a királyné udvarbírója volt).

Nagyvázsony és környéke már ősidők óta lakott terület. A római korban hadi út haladt itt keresztül, s az út mentén római kori település maradványaira bukkantak. A rómaiak itt létét bizonyítják a szintén itt talált leletek és kőfeliratok.
A XIV. században a település a Vezseny-család tulajdonába került. A Vezsenyiek utolsó sarjának halálakor a birtok a koronára, Mátyás királyra szállt vissza. Mátyás király a birtokot 1472-ben Kinizsi Pálnak adományozta. Kinizsi Pál a birtokon várat építtetett. A várnak köszönhetően a település virágzásnak indult. Nagyvázsonyt 1488-ra már a megye jelentős falvai közé sorolták.

A XVI. században Nagyvázsonyt is megtámadták a törökök. A Nagyvázsonyi vár hol török, hol magyar kézen volt. A várat véglegesen 1598-ban sikerült visszafoglalni. A török időkben a vár katonái a vár alján építették fel szállásaikat, így szinte egy új települést hoztak létre.

A település látnivalókban is gazdag. A Kinizsi várat helyreállították, s így hűen mutatja be a végvári életet. Benne található a Kinizsi Vármúzeum. A várban jeles ünnepeken és nagyobb kirándulócsoportok részére a középkort idéző lakomát és lovagi tornát rendeznek. Diákok részére rendhagyó történelemórát is rendeznek a várban. A Szent István templom 1481-ben épült gótikus stílusban. A pálos templomot és kolostort Kinizsi Pál építtette magának sírhelyül 1483-1485-ig. A templomnak már csak a romjai láthatóak. A Zichy-kastély 1790-ben épült későbarokk stílusban. A kastély parkjában -mely védelem alatt áll- kellemes sétát tehetünk. A Nagyvázsonyi Lovas Napok helyszínkül is a kastély parkja szolgál. A vár előtti téren találjuk a Postamúzeumot. A Néprajzi Múzeumnak egy 1825-ben épült tornácos népi ház ad otthont.

Kedvezményes belépő váltható, ha egyben megnézi a Posta Múzeumot és a Tájházat is. Mindhárom rövid sétával elérhető a várból.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *