Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4040Nádasdy - Eszterházy várkastély (Léka) - Hotel Ritterburg - Léka (Lockenh

Kategória Kastélyszálló , Múzeum , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím Lockenhaus
GPS koordináta N 47.403752,E 16.424561
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Burgenland

Internet:

http://www.ritterburg.at/

e-mail:

burg.lockenhaus@wellcom.at

Telefon:

+42 02616-2394

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-02 - Látogatás dátuma: 2018-04-07 - Utolsó módosítás: 2018-04-08Léka (Lockenhaus) a Kőszegi-hegyek lábánál, a Gyöngyös-patak (Güns) völgyében fekszik.
Legfőbb nevezetessége a vár (Ritterbug), amely a Gyöngyös pataktól körülvett sziklára épült a XIII. század elején, és mint királyi vár az osztrák betörések ellen védte az egykori Magyarország határát.

A települést 1242-ben említik először (a vár megvédte a települést a tatár betörésektől), majd 1256-ban Leuca néven említik. A várnak IV. Béla király idején az osztrák-magyar határharcokban fontos szerepe volt. A vár a Németújvári grófok (Kőszegi grófok) tulajdona lett. 1337-ben Lackfi erdélyo vajda, Károly Róbert nevében elfoglalta a várat, aki azt a királyi birtokhoz csatolta.
Végül Zsigmond király ajándékozta el 1390-ben a Kanizsaikanak, akik mésfél száz évig bírtokolták. 1490-ben a Mátyás király halálát követő zavaros politikai helyzetet kihasználva, I. Miksa német király foglalta el a várat, de a behódoló Kanizsai-testvérek tulajdonában hagyott.

A vár Kanizsai Orsolya hozományaként a többi Kanizsai-birtokkal együtt 1535-ben Nádasdy Tamás (1498-1562) tulajdonába került, és így másfél évszázadra a Nádasdy-családé volt. A Nádasdy család sokat fordított a vár javítására és bővítésére. Nádasdy Tamás 1533-ban bírtokára telepítette a törökök elől menekülő horvátokat. A várat 1605-ben a török eredménytelenül ostromolta. Nádasdy Tamás Egerváron halt meg, de hamvait 1669-ben haza szállították és a főtéren lévő templomban lévő családi kriptában helyezték el.

Nádasdy Tamás fia, Nádasdy Ferenc (1555-1604), nagy szerepet játszott a maygar evangélikus egyház szervezésében. Nádasdy Ferenc unokája (szintén Ferenc) hatalmas vagyont gyűjtött és az országbírói métoságig emelkedett. 1636-ban Ő felépíttette fel az alsóvárat (amely ma szálloda). 1671-ben a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételéért Bécsben lefejezték. Hamvai szintén a lékai sírboltban nyugszanak.

1676-ban közel három évszázadra az Eszterházyak szerezték meg a várat.

A vár a XIX. században már romos állapotba került, egy részét 1902-1906 között Esterházy Miklós herceg (1869-1920) javíttata ki. Végül 1968-ban Paul Anton Keller író vásárolta meg az Esterházy családtól, aki múzeumot és szállót rendezett itt be. Az új tulajdonos minden vagyonát a vár helyreállítására fordította.
A vár 1980 óta a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona, egyben 1981 óta a felsőpulyai járás kulturális központja. A felújítási munkák eddig 15 millió eurót (3,7 milliárd forint) emésztettek fel.

A vár két tornya közül a keleti, négyszögletes Kápolnatorony a 13. században épült. Faragott ablakai kora gótikusak. A kápolna ablakmélyedéseiben korai falfestmény-maradványokat is találtak. Az ötszögletű Öregtorony föld alatti részében volt a vár börtöne. A lovagterem is 13. századi eredetű.

A vár az 1906-os és 1956-os helyreállításoknak köszönhetően ma is teljes épségben áll, de berendezése 1945-ben nagyrészt megsemmisült. Az I. világháború alatt egy hadifogoly orosz tábornok lakott a várban. A II. világháborút követően az osztrák államszerződés aláírása és a megszálló szovjet csapatok kivonulása után, 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg a várat és sokat tett helyreállításáért. A fellegvárban gyógyintézetet, az elővárban pedig panziót alakított ki.

1980-óta a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonában van. Az alapítvány vagyonából az épületeket fokozatosan renoválták, történeti múzeumot, koncerttermet alakítottak ki. Restaurálták a gótikus várkápolnát és a lovagtermet. Vendéglőt, vendégszobákat, szállodát létesítettek benne. A várban természetrajzi múzeum is működik, melyet Huszty Ödön ornitológus hercegi magántitkár alapított.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *