Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3118Petőfi emlék múzeum - Aszód

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Aszód
GPS koordináta N 47.653478,E 19.479446
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-11-11 - Látogatás dátuma: 2007-11-11 - Utolsó módosítás: 2007-11-11A helyi földbirtokos Podmaniczky család támogatásával középfokú iskolát tartottak fenn itt az evangélikusok. Az 1727-ben alapított evangélikus kisgimnázium kisugárzása messze túllépte a település határait. Sok híres ember tanult itt, közülük kiemelkedik az 1848-49-es szabadságharc költője, Petőfi Sándor.

Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága aszódi Petőfi Múzeuma
A Múzeumnak otthont adó épület két lépésben épült. Először Podmaniczky II. János és Podmaniczky I. Sándor patrónusok támogatásával 1769-1771 között fölépült a földszintes épület, amely a latin iskolának adott otthont, majd e XVIII. századi falakra 1871-72-ben emeletet húztak. Az épület klasszicizáló, copf elemekkel. Az épületegyüttes az Evangélikus Egyház gimnáziumának 1931-ig adott otthont. Falai között tanult 1835-1838 között Petrovics (Petőfi) Sándor. 1931-től a háború végéig fiúinternátusként működött, majd szükséglakásokat alakítottak ki benne.
1958-tól múzeum.

Kerti kút: a Petőfi Múzeum udvarán áll az Acsáról ide áttelepített kút. A kutat 1940-es évek elején Prónay báró hozatta birtokára . Moson megyéből. A barokk kút egyik ívmezejében 1770-es évszám látható. A kutat a múzeum alapító igazgatója, Asztalos István mentette meg az enyészettől.


A Múzeumot sajnos nem tudtuk belülről megnézni, mert "Teschikai okok miatt zárva" tábla volt kifüggesztve.


Az aszódi evangélikus középiskola története (http://www.pma.atw.hu/)
1767-1772-es kastélyépítés követően a Podmaniczky testvér új paplak és új iskola felépítését határozta el. E célra a kastélytól keletre eső területeket adták oda, míg a két épület tervezésével és kivitelezésével - bár erre bizonyítékunk nincsen - nyilvánvalóan az Aszódon dolgozó Jung Józsefet bízták meg.
A két épület formailag és belső kiképzését tekintve hasonló volt. A paplak arányosan kicsit nagyobb, mint az iskolaépület. A déli bejárók egy folyosóra nyíltak, amelyektől balra és jobbra különböző helyiségek helyezkedtek el. A paplakot 1965-ben lebontották.
Az egyházi és a gimnáziumi irattár dokumentumait a régebbi korok irodalomtörténészei nem tanulmányozták át, ezért az 1871/72-es iskolaépítést tévesen rögzítették munkáikban, és ez élt sokáig a köztudatban.
Egy későbbi adatból tűnik ki, hogy az egész gimnáziumi építkezés gondolata az 1870-ben megválasztott új felügyelő vetette fel, még az 1860-as évek végén.
a Gimnáziumi Bizottmány 1872. december 21-i ülésén Moravcsik Mihály lelkész, aki az építkezés lelke, motorja volt, örömmel jelenthette a munkálatok végleges lezárulását, azzal a megjegyzéssel, mely szerint a tanítás 1872 szeptemberében már az új iskolában kezdődött meg.
Amikor 1982-ben nagyobb tatarozást végeztek az épületen, a külső vakolatot leverték. Az ekkor végzett falkutatás egyértelműen bebizonyította, hogy 1871/72-ben nem új épület létesítése történt, hanem emeletráépítés.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *