Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2581

Sacelláry kastély - Rendezvényközpont

Kategória Kastély , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 1221 Budapest, XXII., Anna u. 1-3
GPS koordináta N 47.429662,E 19.035774
Régió Pest
Megye Budapest

Internet

http://www.sacellarykastely.hu

e-mail

info@sacellarykastely.hu

Telefon

Tel: 30-378-9561 (B

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-26 - Látogatás dátuma: 2007-11-23 - Utolsó módosítás: 2007-11-26Forrás: http://www.sacellarykastely.hu
A szecessziós stílusú kastélyt az 1800-as évek végén építtette Sacelláry György leánya, Irén számára . A hölgy ekkor már a híres pezsgő gyáros, Törley József felesége volt.. A finom eleganciájú műemléket húszezer négyzetméteres őspark övezi, melynek vadgesztenyefái a földbirtokosnő kedvencei voltak.

A korábban oktatási, egészségügyi intézményként működő épület csodálatos faburkolattal, gipszstukkókkal és Róth Miksa műhelyéből kikerült ólomüveg ablakokkal díszített aulája, nagy- és kistermei a felújítást követően eredeti szépségükben adnak otthont különböző rendezvényeknek.
A kastély és parkja kiválóan alkalmas fogadások, tanfolyamok, konferenciák, kiállítások, koncertek, vállalati rendezvények, sajtótájékoztatók, termékbemutatók, kerti mulatságok és esküvők bonyolítására.

A termek bérlői számára egyéni igények szerint teljes körű kiegészítő szolgáltatásokat is biztosítanak, mint például: technikai berendezések és catering helyszíni telepítése, tolmácsok szerződtetése, kulturális és turisztikai programok szervezése, busz transzfer, szállás. A bérlőknek lehetőségük van saját catering, illetve technika igénybevételére.


Forrás: http://nol.hu/budapest/cikk/431366/
(Népszabadság: Csordás Lajos o 2007. január 13.)
A gesztenyék termése, levelei, virágai köszönnek vissza a belső díszítményekről, üvegablakokról, stukkókról is. A kastély központi tere, a hall csupa fafaragás. Leülünk a hideg kandalló mellé, s onnan csodáljuk a tölgyből kivésett atlaszokat, a szépen felkúszó falépcsőt, az emeleten körbefutó korlátot. Az egyik földszinti szobában fölkapcsolják a villanyt, s körben színesen felragyognak Róth Miksa gesztenyemintás üvegablakai. Képzeletemben egy kosztümös, régi film kezd peregni.

A Sacelláry család a XVIII- XIX. században az egyik leghíresebb és leggazdagabb volt a pesti görögmágnás famíliák, az úgynevezett pesti "aranyemberek" közül. Sacelláry György az őseitől örökölt hatalmas vagyon egy részét ingatlanokba fektette. Így 1872-ben Promontorban (itt, a mai Budafokon) is vásárolt telket, s az 1890-es évek elején az akkor még jóval kisebb méretű Törley-ház mellé kezdte építtetni ezt a romantikus tündérkastélyt, mely láthatóan II. Lajos bajor király neuschwannsteini, úgynevezett "Csipkerózsika-kastélyának" stílusát másolja.

Nem sokkal később Törley jelentősen kibővítette a szomszédban álló kastélyát. Kezdetben a két palotát függőfolyosó kötötte össze, s a kertje is közös volt. Az épület a múlt század első évtizedeiben a pesti társasági élet egyik központja volt. Ám a pezsgő gyáros halála után a Törley örökösök és a Sacelláry fivérek között megromlott a viszony. Az összekötő hidacskát elbontották, s a két épület közé magas kerítést emeltettek, mely máig áll. A kerítésen innen 1923-ig, haláláig az özvegy lakott, majd fivéreire szállt a Sacelláry - fertály. Ám ők a legenda szerint 1926-ban egyetlen éjszaka alatt elkártyázták.
Nem sokkal később a posta vette meg a kastélyt, s tüdőszanatóriummá alakította dolgozói számára. A háború végén az épület karcsú tornyainak díszes csúcsait széthordták, ma jóval szerényebb, dísztelenebb a tető. Szanatórium, tüdőkórház működött itt a háború után is, egészen a rendszerváltásig, amikor a Demján Sándor vezette Magyar Hitelbank szerezte meg. A bank felújíttatta, majd nemsokára továbbadta a Soros Alapítványnak. Itt volt a Közép-európai Egyetem, a CEU egyik tanszéke.

Az egyetemtől vette meg 2002-ben jelenlegi tulajdonosa, mondjuk, lokálpatriotizmusból. Arra számított, hogy az önkormányzattal összefogva majd talál neki valamilyen funkciót.
A kastély felújításakor törekedtek eredeti szépségének, berendezésének megőrzésére. Ilyen a művészien faragott fakorlát, ebédlő, valamint az ajtókon található csiszolt üvegek. Sacellary Irén kedvenc fája a vadgesztenye volt, ezért a kastély számos díszítőelemeként a vadgesztenye levél motívumot használtak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *