Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8970Törley kastély - Sugárbiológiai Kutató Intézet

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 1221 Budapest, XXII., Anna u. 5.
GPS koordináta N 47.429954,E 19.035776
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.osski.hu/

e-mail:

Telefon:

Tel: 06-1-482-2000/1

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-12-10 - Látogatás dátuma: 2007-11-30 - Utolsó módosítás: 2007-11-30Csodásan szép épület, belül teljesen átalakítva a célnak (kutatóintézet), valamikor felújítva, az óta csak fokozatosan romlik az állapota, fenntartásra, újabb felújításra nem tellik. A volt díszterem és a főbejárati kapu belső előcsarnoka és a lépcsőház, eredetben megtartva, ezek az épület legjobb állapotú részei.
Nagy méretű, rendezett park veszi körül, a parkban van a Törley családi Mauzóleum, lerobban állapotban (kár érte). A parkban van a volt pálmaház, ablak táblái befalazva (kár érte), most szerelő műhely, környezet lim-lommal tele, az előtér tető, hát nem minősítem.
www.tothgeza.hu

Forás: http://www.dsy.hu/torley/ - http://www.osski.hu/
Budapest XXII. Anna u. 5.

A szabadkai illetőségű Törley József, aki 1900-ban már ország- és Európa-szerte ismert pezsgőgyáros volt, megbízta a fiatal építésztehetséget, ifj. Ray Rezsőt budafoki kastélya megtervezésével. Ennek a munkának eredménye a Budafokon ma is látható Törley kastély, melyben az Országos Sugárbiológiai Kutató Intézet található.

Az 1890-es évek legvégén a fiatal Ray Rezső megbízást kap a budafoki Törley kastély megtervezésére. A svájci származású Ray család az 1870-es években érkezett Budára és az édesapa - időssebb Ray Rezső - itt kezdte meg építészi tevékenységét. Az 1880-as évek közepétől Törley József házi építésze lett, hiszen a pezsgőgyáros megannyi fontos megbízását ő teljesítette. Ő volt a pesti Törley palota tervezője (az épület ma is áll a Bródy Sándor utcában a Rádió épületével szemben, jelenleg TIT székház). 1896-ban a millenniumi kiállításra ő tervezte a Törley pavilont, és ugyancsak ő volt a tervezője a bécsi Törley szalonnak is. (Ez az épület ma már nincs meg.) Az 1890-es évek végén váratlanul bekövetkezett halálakor a házi építész szerepét a friss diplomával rendelkező fia vette át.

Ifj. Ray Rezső első és jelentős megbízatásának kiválóan eleget tett. A nyugat-keleti irányú enyhe lejtésű domboldalon -a pezsgőpincék és a gyár épületegyüttese felett- helyezte el a szabálytalan tömegű épületet. A szabálytalan tömeg, amelynek délkeleti végéhez csatlakozik a hatalmas torony, középkoriassá varázsolta a kastélyt. Az épületen belül meghatározó a kétszintes nagy csarnok, melynek "gótizáló mérműves díszítése játékosságával már a történeti stílus legvégső határáig érkezett, csak egy lépés választja el a szecessziótól. Lefedése sajátos nyitott ácsszerkezet, a középkori angol kastélyépítészetből ismert - hammerbeam roof-" -írja a kastély stílustörténetével foglalkozó művészettörténész, Sisa József. És valóban a ma már szinte csak torzóként ismert épület még mindig lenyűgöző. Bár belső kialakítása, berendezései szinte teljesen elpusztultak, e század második felének toldaléképítkezései pedig külsejét is részben átalakították -még így is figyelemre méltó.
A két ütemben épült kastély valószínűleg 1904 végére készült el teljesen.

1957. január 1-vel pedig a Minisztertanács döntésével létrehozták a Központi Sugárbiológiai Kutató Intézetet, mely a mai Intézet jogelődje. A napjainkban is, e falak között dolgozó intézmény végül is megállította az egykori Törley kastély teljes pusztulását. Igaz, belső berendezéseit már nem menthették meg, de dicséretre méltó szándékkal az egykori tánc és zenetermet gyönyörűen rendbe hozatták, mely napjainkban az Intézet könyvtáraként, illetve alkalmi konferenciák, kiállítások dísztermeként szolgál.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *