Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3906Botka kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8741 Bókaháza, Kossuth utca 98.
GPS koordináta N 46.782272,E 17.099672
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://bokahaza.hu/bokahaza/Tortenelem_92

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-07-04 - Utolsó módosítás: 2015-02-21Első írásos emléke 1479-ből származik, azonban a falu valószínűleg már az 1200-as években lakott terület volt. A török pusztítások idején elnéptelenedett, majd újra fejlődésnek indult. A középkorban hosszú időn keresztül virágzó szerzetesi élet folyt a környéken. A bókaházi nemesek nagyrészt írástudó emberek voltak, s módot kerestek az iskolázásra, a vármegye életében is szerepet játszottak. Már 1874-ben felekezeti iskola működött a faluban.

A település, Széplaki Bottka családról kapta nevét. Akik 1414-be, szerezték meg széplaki birtokot,és több leszármazottjuk azt meg is tartotta. 1708-ban, férfiágon kihalt a család! Így a királyi ügyészség férfiág megszakadása címén Széplakot, Endrédet, Botkaházát, gróf Nádasdy Pál tábornoknak adományozza. A török időben annyira virágzott család a XVIII. század közepén a nevét is sírba vitte.

A kastély története
A falu északi végében található kastély a Botka család ősi birtokán, 1787-ben épült késő barokk stílusban, az államosítás után iskolaként működött, majd szociális otthonnak adott helyet.
A parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkakontyolt nyeregtetős épület, részben újabb tetőtér beépítéssel.
Parkjában, a kastélytól ÉNy-ra, téglalap alap-rajzú gazdasági épület és Szűz Mária-szobor, állíttatta Botka Mihály 1909-ben.
Magántulajdonban van, a nagyközönség előtt zárva van. 2002-ben jelentősen felújították.

Saját tapasztalat (2013.07.04) - ott jártunkkor a kapu felé jött éppen egy hölgy (bemutatkozás, a kastélyhoz tartozás ?), elmondtam, hogy mi járatban vagyok, szeretném a kastélyt lefényképezni, válasz nem lehetséges. Megadta a tulajdonos elérhetőségét, vegyem fel vele a kapcsolatot (telefonszám, e-mail cím) és otthagyott.
Két képet késízettem a kerítéstől a főút felöl. Ennyire udvariatlan fogadtatást követően már nem vagyok kíváncsi a kastélyra!


2012. 06.30 - Muemlekem.hu - Kiváló állapotban van! Bár minden műemlék ilyen lenne! Gondozott a kert is, de bejutni sajna nem lehet... (ezek szerint másnak sem sikerült bejutnia).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *