Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3609Boldogkővár

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 3885 Boldogkőváralja
GPS koordináta N 48.344820,E 21.232275
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.boldogkovaralja.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-19 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-02Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Hernád-völgy peremén, a Zemplén nyugati szélén található a település. A Szerencset Gönccel összekötő út mentén fekszik, de megközelíthető vasúton is, a Szerencs-Hidasnémeti vonalon fekszik. A település legfőbb nevezetessége a környező tájak fölé magasodó Boldogkői vár.

Nevét középkori váráról kapta. Első írásos említése a 13. század végére datálható. Sorsa elválaszthatatlan a település északi határában magasodó vára történetétől. A település birtokosai mindig a vár tulajdonosaival együtt változtak.

Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

A vár jelenleg az Önkormányzat kezelésében van. 2002-ben újabb nagy rekonstrukciós munkálatok és ásatások kezdődtek a várban. A vár látványa megváltozott: két torony védőtetőt kapott (a kaputorony és a déli torony) az alsó udvar falán körben körülbelül 100 m hosszú gyilokjáró épült, amelyről nagyszerű kilátás nyílik a lőréseken át a nyugati, illetve az északi irányba. Az "oroszlánsziklán" egy sziklakijáró épült. Ezeken kívül történt egy nem kevésbé jelentős, de kívülről nem látható átalakítás is. A vár pincéjének és a vár borozónak föld alatti összekötése (20 m szintkülönbség). Ezáltal lehetővé válik, hogy a látványosságok megtekintése után a fáradt érdeklődő egyenesen a hűvös várborozóba jusson. A Boldogkői vár így most már teljesen megújult formában várja az ide érkező turistákat.

/www.civertan.hu

Látnivalók:

  • 1281-ből való Boldogkői vár romjai

  • A vár pincéjében, Borsos István (nyugd. Gim. Ig.) szobrai tekinthetők meg

  • A palotaszárnyban, miniatűr Történeti ólomkatona kiállítás, terepasztalon mutatja be az 1240-es muhi csatát, valamint itt található az ásványkiállítás

  • A Vár parkolója mellett egy középkori étterem várja a kedves látogatókat


/www.civertan.hu

Festői környezetben, többszáz éves falak között várja vendégeit a középkori hangulatot idéző étterem, pince. Bőséges étel- és ital választékból ki-ki megtalálja a szájízének megfelelőt. különlegességként korhű ómagyar ételek is megtalálhatóak az étlepon. A személyzet középkori kórhű ruhákban szolgálják fel a finomságokat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *