Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3049Csongrád - műemlékek

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 6640 Csongrád, Fő u. 3.
GPS koordináta N 46.710303,E 20.148529
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://idegenforgalom.csongrad.info/

e-mail:

idegenforgalom@csongrad.hu

Telefon:

63/483-960

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Nagy Zsolt - Szentes - Felvitel dátuma: 2008-01-07 - Látogatás dátuma: 2008-01-07 - Utolsó módosítás: 2008-04-15Forrás: http://andre77.extra.hu/da/6640.htm
Csongrád 18970 lakosú város a 451-es főközlekedési útvonal és a 147-es/Kiskunfélegyháza-Orosháza/ vasúti vonal mentén, valamint a Tisza jobb partján, a Körös torkolata felett fekszik.
Kedvező földrajzi helyzete miatt az újkőkor óta lakott hely. Árpád fejedelem - a monda szerint - 896-ban a vidéket Ond törzsének adta szálláshelyül. Ond fia, Ete földvárat építtetett, melyet "Csernigrádnak" (fekete várnak) neveztek el, amelyből eredhet a város neve. A XI. században Szent István a vármegye központjává tette. A tatárok valószínűleg feldúlták 1241-ben, mert ezután IV. Béla Szegedre tette át a megyeszékhelyt. A XV. század elején a település ismét városi rangot kapott. A földvár az évszázadok folyamán elpusztult, s ma semmi nyomát sem találjuk.

A Rákóczi-szabadságharc bukása után Csongrád gróf Károlyi Sándor birtoka lett. A várost szabadságharcbeli részvétele miatt 1849-ben az osztrákok felgyújtották. A XIX. század második felében Csongrád népének a Tisza folyamszabályozása adott munkát, ekkor alakult ki a kubikus életforma. 1876-ban a várost nagyközséggé minősítették vissza és csak 1923-ban kapta vissza városi rangját.

Az 1960-as években kapott lendületet a város iparosítása. Az idegenforgalom fejlődése nagy lendületet vett és ezt segítette elő a Csongrádi Napok rendezvénysorozat, amelynek felelevenítése az elmúlt években megtörtént.

Csongrád életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom. A város gyógyfürdőjén túl a legnagyobb vonzerőt a Körös-toroki partfürdő adja. Csongrádot, a vizek és parkok városát, 1984-ben a Magyar Turisztikai Társaság a városfejlesztésért, a hagyományok ápolásáért Hild János-emlékéremmel tüntette ki.

Csongrád Műemlék nevezetességei:

  • Csongrád városházája 1934-ben épült dr. Piroska János polgármester és Csókássy Ferenc főmérnök tervei szerint a Károlyi család volt megszálló házának alapjaira. Stílusa késő, népi szecessziós, mely Kós Károly alkotásaira emlékeztet.

  • Nagyboldogasszony-templom, melynek 1762-ben rakták le az alapkövét. 1769-ben szentelték fel a román stílusjegyeket mutató, barokk berendezésű templomot. 1910-ben szerelték fel a ma is működő Roeger-féle orgonát.

  • Tari László Múzeum, értékes néprajzi, helytörténeti gyűjteménnyel.

  • Szent Rókus római katolikus templom 1722-ben, barokk stílusban épült a belsővárosba vezető út mentén. Alapja egy itt álló török mecset volt.

  • A régi térképeken "Belsőváros"-nak nevezett városrész nem a település központjában helyezkedik el, hanem egy folyómenti magasparton. Belsőváros népi műemléki együttese 33 házra terjed ki: közülük a Gyökér utca 1. számú múzeumnak berendezett tájház. A szájhagyomány és néhány korabeli feljegyzés lapján a házak falai, alapjai akár 200-300 évesek.

  • Az Ellés monostor Csongrádtól északra található a Tisza bal parti árterületén, a várostól körülbelül 3 kilométerre. A Bor- Kalán nemzetség ellési monostorát Szent László uralkodása idején alapították, s a XII. század első éveiben szentelték fel. A XVI. század közepéig állt fenn. Ma romjai láthatóak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *