Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2483

Zichy (Péchy) Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3885 Boldogkőváralja, Lossuth u. 2.
GPS koordináta N 48.336568,E 21.239233 - nem pontos!
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-02A barokk kastélyt Péchy Gábor 1768-ban építtette, miután 1753-ban a váruradalmat megvásárolta a lőcsei jezsuitáktól. A 2500 négyzetméter alapterületű, U alaprajzú kastély a harmadik legnagyobb a megyében.

A kastély házasság révén a századfordulón került a Zichy-család birtokába. A középső szárny park felőli homlokzata - mivel a terep erősen lejt - magas, pinceablakokkal áttört lábazat fölött emelkedik. A bábos kőkorláttal (balusztráddal) szegélyezett bejárati teraszra széles lépcsőzet vezet. Az egyemeletes épület ablakait szemöldökpárkány díszíti.A főépület középső főfalában itt is megtalálható az a 0,70 méter szélességű rejtett feljáró, amilyet a sátai, bánfalvai, sajókazai barokk kas­té­lyoknál is ismerünk.

A főépülettel átellenesen ugyancsak U alaprajzú földszintes melléképületek csatlakoznak, nagyméretű díszudvart közrezárva. Mindkét sarkon egyemeletes, zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony emelkedik. Az egyes udvarokat kocsiáthajtók kötik össze.

A kastélyban fogyatékos gyermekotthont működtetnek, ezért a kastély belülről egyáltalán nem látogatható.

A 6 hektáros védett kastélykert az angol és francia parképítészet stílusjegyeit hordozza, melyet az 1700-as évek második felétől a Péchy-család alakított ki. Növényei mellett állatvilága is értékes.

A park különleges mikroklímáját kezdettől fogva a rajta átvezető Tekerjes-patak és az általa táplált tó határozta meg. Sok idős, nagyméretű fát találhatunk itt. Fontosabb fái az őshonos hárs, juhar, tölgy, berkenye, és a betelepített vörös- és feketefenyő, tiszafa, vadgesztenye, fekete dió, és japánakác. A cserje- és gyepszint is tartalmaz értékes fajokat: mahónia, tatárlonc, gyöngyvessző, boróka, kökörcsin, kövirózsa, őszi kikerics, stb.

Az idős fák és a park dús cserjéi fajgazdag madárvilágot tartanak el. Elsősorban az odúlakók: kerti rozsdafarkú, rövidkarmú fakusz, örvös és szürke légykapó, cinegefajok, fakopáncsok élnek itt, de jellemző fészkelő a fekete- és énekesrigó, a barázdabillegető, a meggyvágó is. A park az erdei fülesbaglyok telelőhelye. A tóban több halfaj mellett él a folyami rák, a pettyes gőte, a vízisikló, a tőkés réce, és gazdag a gerinctelen állatvilága is.

Engedéllyel látogatható.

www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *