Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1515Nagyboldogasszony római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 6775 Kiszombor, Szent István tér 2.
GPS koordináta N 46.187195,E 20.425309
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

62/297-050

Megjegyzés:

Bejelentkezéssel látogatható: Plébániahivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-06 - Látogatás dátuma: 2010-03-26 - Utolsó módosítás: 2010-03-26A község főtere műemlékileg védett, ezen belül nemcsak magyarországi, de európai kitekintésben is egyedülállóan különleges műemlék a hatkaréjos Rotunda. A feltehetőleg a XIII. század legelején épített, s XIII-XIV. századi freskókkal ékesített körtemplom az elmúlt századok többszöri átépítését követően ma már ismét eredeti állapotában fogadja az érdeklődőket.

Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom leválasztott hajdani szentélye, az Árpád-kori körtemplom Csongrád megye egyik legjelentősebb román kori emléke.
Hasonlóan a többi, kívül henger alakú, belül hatkarélyos, téglából készült templomhoz (Gerény, Karcsa) a XII-XIII. század fordulóján épülhetett, feltehetően a johannita lovagrend közreműködésével. A hatosztásúra szerkesztett térkompozíció, mely a régi keresztény és mohamedán világban bajelhárító jelkép volt, Kaukázus vidéki előképekre utal. A kb. 8 méter átmérőjű rotunda falfelületét egykor sűrűn elhelyezkedő faloszlopok díszítették. Bejáratát a fal síkjából kissé előrelépő kapuépítmény tette hangsúlyossá, amelyhez további 5x5 méteres, téglából rakott épület csatlakozott. A belső tér - az eredeti mélységére lesüllyesztett (1,13 m) járószinttel - lenyűgözi a látogatót. A keskeny ikerablakok között életfát jelképező, kidomborodó díszítés látható. A fülkék közti keskeny faloszlopokról induló bordás boltozat a tatárjárás után készülhetett, amikor IV. Béla az egresi cisztereket a templom újjáépítésére utasította.

A román stílusú körtemplomhoz 1744-ben kápolnát építettek, amit a templom újabb, 1776. évi bővítésekor hajóvá alakítottak át. A mai, leválasztott, neoromán hajót és tornyot 1910-ben emelték, Csányi Károly tervei alapján. A háztemplom főoltára mögötti karéjban különböző korú freskók három rétegét találták meg 1939-ben.

A főtéren a templom közelében egy szép díszkutat találunk, amelyre 1997-ben került a restaurált 18. századi Nepomuki Szent János-szobor.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *