Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4041Pelyhe Pince - tufa faragás

Kategória Múzeum , Nevezetes

Kép album megtekintése

Cím 3414 Bükkzsérc, Felső Pincesor 37.
GPS koordináta N 47.946545,E 20.507145
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.pelyhepince.hu

e-mail:

info@pelyhepince.hu

Telefon:

70/310-8519 Pelyhe A

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.pelyhepince.hu - Felvitel dátuma: 2008-01-21 - Látogatás dátuma: 2008-06-29 - Utolsó módosítás: 2014-05-13Forrás: http://www.pelyhepince.hu
Megközelíthetőség
"Bükkzsérc" község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükki Nemzeti Park déli határán, Miskolctól 30 kilométerre délnyugatra, Egertől 25 kilométerre északkeletre található, a Bükk hegység egyik déli irányú völgyében. A községen át folyik a Cseresznyés-ér.
Megközelíthető a 3-as főútról, vagy az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél letérve, Bogácson majd Cserépfalun át jutunk a településre. Vezet egy út a hegyeken át Répáshutáról is, de ez engedélyköteles erdészeti út. Autóbusszal Egerből, Noszvajon át az Agria Volán, Mezőkövesdről a Borsod Volán üzemeltet járatot a faluba.

Présház, Pincemúzeum
2006. augusztus 18-án nyílt meg a Pelyhe-féle magánmúzeum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bükkzsércen.

Az 1865-ben épült présház felújítási munkálatait a Pelyhe család 2000-től kezdte meg. A volt Katolikus Egyházi tulajdonú pincében láthatók Magyarország első zsűrizett tufapince faragásai, amelyet a helyi lakosú Soltész Sándor tufafaragó mester készített. 2006. februárjában a Népi Iparművészeti Osztály mindhárom alkotást zsűrizésre méltónak találta. A faragásokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa is megtekintette. A vidék több borpincéjében találhatóak szép, faragásos pincék, amelyek a vidék turisztikai látványosságait növelik.

A Pelyhe Pincében lévő faragások életnagyságú alkotások (2mX6m, és 2mX4m nagyságúak), amelyek a szőlőművelés jeleneteit mutatják be. A pince fölötti présházban magánmúzeum nyílt a bor,-szőlő feldolgozás eszközeivel. A présházhoz hozzáépített félkör alakú épületben található tájjellegű (3 funkciós) kemence köré kerültek a régmúlt sütő-főző edényei, régi falvédői. A tárgyak neve mellett megtalálható az adományozó neve, a település neve, illetve a gyűjtött tárgy kora is. A kemencében különleges tájjelegű finomságok szoktak készülni.

A magánmúzeumot 2006. augusztus 18-án Jéger Károly mezőkövesdi Atya, szentelte fel, illetve a kiállítást, dr. Barsi Ernő néprajzkutató nyitotta meg a sályi kórus gyönyörű előadásával.

Forrás: http://www.turizmusonline.hu/cikkek/cikk.php?id=10134
Minőségi Borok Készítő és Tároló Helyei [2008-03-31 10:28:50]

2008. március 28-án hirdették ki Miskolcon, a város dísztermében a Minőségi Borok Készítő és Tároló Helyei pályázat eredményeit.

A pinceprogramra, amelyet a Kertbarátok Észak-magyarországi Regionális Szövetségének elnöke, Deák Imre hívott életre, három borvidékről (Tokaj-Hegyalja, Eger, Bükkalja) összesen 78 pályázó jelentkezett. A pincéket 110 pontos rendszerben értékelték, amely alapján „szép pince”, „minta pince”, „kiváló” és „különlegesen kiváló” minősítésű pincediplomákat osztottak ki. A nevezők közül 41 pince érdemelte ki a kiváló minősítést, 25 lett minta pince, 10 pedig szép pince.
A különlegesen kiváló minősítésű pincediplomát két pincészet nyerte el, a Bükkzsércen található Pelyhe Pince Pincemúzeum és a tarcali a Pataky Borporta. (Képünkön: a tardi népviseletben lévő Pelyhe házaspár, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Orosz István és a Kertbarátok Észak-magyarországi Regionális Szövetségének elnöke, Deák Imre)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *