Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1888

Bárczay - Patay kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím Göncruszka
GPS koordináta
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

http://www.kastelyutak.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=434

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-01-27 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2008-01-27A Posta elôtt álló "székely tábla" jól tájékoztatja az idelátogatókat falunk nevezetességeirôl, intézményeirôl.

Miskolctól 60 kilométerre északkeletre található. A legközelebbi város: Gönc (4 km), környező települések: Hejce (7 km) és Vilmány (4 km).
1700-tól hívják Göncruszkának, azelőtt Ruszka, illetve birtokosai után Dobóruszka is volt a neve. 1977-ben Gönchöz csatolták, majd húsz évvel később ismét különvált.

Birtokosai között a Kornis és a Dobó család is szerepelt. Utóbbiak nevét egy ideig viselte is a falu (Dobó Ruszka). Az előbbiek története II. Rákóczi György idejéből való, akkor ugyanis a lengyel trónért folyó harcok során a falut felégető krimi tatárok Kornis Gáspárt elfogták, és váltságdíjat követeltek. Ezért 1663-ban Kornis anyósának, gróf Csáki Istvánnénak adta el ruszkai vagyonát. Utánuk lezárták az ősi templom kriptáját, és az ma is őrzi titkait.

A Bárczay-Patay kúria 1777-ben épült barokk stílusban. A kúria névadója a korábbi birtokos Bárczay János abaúji főispán, aki 1596-ban házasság révén került Göncruszkára.
Bárczay Klára (Bártzay Klára) (18. század) fordító egy imakönyvet fordított magyarra Göncruszkán 1763-ban 16 éves korában, melyet Jó illatú füst címmel (Kassán) 1763-ban, másodszor 1783-ban, azután 1795-ben és 1803-ban ugyanott és Vácon 1804-ben nyomtattak ki.
A leégett kúriát Patay Etelka építtette újjá a19. században, mely során a kúria klasszicista jegyekkel bővült. A földszintes, háromtraktusos épület ablakkeretei copf stílusúak. A kúriához tartozik még egy közel 1,5 hektáros terület. A kúria jelenleg eladó, befektetőkre vár.

A Bárczay-Patay kúria - a Petôfi és Kazinczy utca torkolatától balra található, melyet 1950-ban művelődési házzá alakítottak át, II. Rákóczi Ferenc fejedelem nevét viseli. Az épületet egykor pompás kert övezte, lankás nyugati oldalán kisebb arborétum díszlett.

A Muvelôdési Ház a turizmus szempontjából nyújtana befektetési lehetôséget felújítással, szállodává történô átalakítással, mivel egyre gyakoribb a Kastély-szállók kialakítása a növekvô turizmus miatt. De más szempontból nézve munkalehetôséget is biztosítana a munkanélkülieknek.
Információszolgáltató: Somosi Béláné polgármester, telefon: 06-46-388-522.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *