Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2018Római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 9317 Szany, Kossuth utca
GPS koordináta
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-28 - Látogatás dátuma: 2008-01-20 - Utolsó módosítás: 2008-01-28A barokk műemlék templom, 3 hajós, 3 tornyú, főhajóját 1767-ben Zichy Ferenc győri püspök építette. 100 évvel később, 1867-ben dr. Zalka János győri püspök a tornyot magasabbra építette, ugyanakkor a mellékhajókkal nagyobbítatta a templomot és a mellékhajók sarkain két kisebb tornyot emeltetett. 1928-ban Pandúr József és Borsa Antal festették ki, a freskók Takács István alkotásai s 1962-63-ból valók. A homlokzat közép- és oldalprizalitos, s övpárkányát félköríves fríz zárja le. A két saroktorony és a 46 méter magas középtorony között félköríves frízzel díszített oromszárnyak húzódnak. A középtornyot lezáró, a középen szögben felfutó órapárkány felett emelkedik a csillagdíszű, vaskeresztben végződő, párnatagos, laternás bádogsisak. A laternán és a toronyszobába körül félköríves ablakok nyílnak, úgyszintén az alsó emeleten is. A középtorony két szintje között, a félköríves fríz felett tagolt övpárkány húzódik. A saroktornyok órapárkánya azonos kiképzésű a középtoronyéval. A sisaknál hiányzik a laterna, nincs óraszámlap a félköríves ablakok között, alattuk azonban kisebb, szögletes falnyílás húzódik. A középrizalitba nyíló félköríves ajtó két oldalán egy-egy toszkán oszlop és pillér-pár emelkedik. A párkányzat középen oromszerűen kiválik s a csúcsán kereszt nyugszik. Az ajtó feletti mezőben helyezkedik el dr. Zalka János címere.

A kapuzat mellett kváderezett lizénák futnak fel. A kapu felett körablak, oldalt pedig két-két félköríves ablak van. Az oldaltornyok alá félköríves ajtók nyílnak.

Az egész mennyezet csehsüveg-boltozatos. A gazdag faragású főoltár 1700 körül készült, a tabernákulum pedig 1750-ben. A "szent kereszt feltalálása" című, értékes főoltárképet Ludwig Beyfuss festette 1855-ben. A szószék mellvédjét fonatok, valamint Szent Péter és Szent Pál domborműve díszíti. (A képre kattintava megnézheti nagyobb méretben!)
A szépen faragott padok 1758-ból valók. Egy aranyozott ezüstkelyhet Keresztély Ágost adományozott a XVIII. század elején a templomnak, egy másik ezüst kelyhet pedig Boros István, a vasvári káptalan nagyprépostja, aki egy időben szanyi plébános volt. Pálla Antal históriája szerint a templomban őriztek egy aranyozott rokokó ereklyetartót, amely 1770-ben készült. Az egyik győri püspök kapta emlékül egy jeruzsálemi főpaptól s a szanyi templomnak ajándékozta. Az ereklyetartó őrzi krisztus keresztjének egy kis szálkadarabját, s erről az ereklyetartóban hivatalos írást is találunk. A templom homlokzatán helyezték el az I. világháború 140 áldozatának két névtábláját. A fekete márványból készült táblák alkotója a soproni Hild Lipót. A templom körüli téren minden egyes hősi halott emlékére elültettek egy-egy fát. Ezek gondozói a harcmezőn elesettek hozzátartozói.

Az eredeti orgonát Juranics Antal készítette. Ennek fémsípjai az I. Világháború során hadi célokra elvitték. 1924-ben új, egymanuálos orgonát készített az Angster József és fia cég. Az 1970-es években az orgona, sőt a harangok is működtetésének a villamosítása is megtörtént.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *