Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1204

Műemlék temető

Kategória Műemlék

Kép album megtekintése

Cím 8242 Balatonudvari, Temető
GPS koordináta N 46.907438,E 17.807252
Régió Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet

http://www.balatonudvari.hu/balatonudvari-telepules/telepulesunk-kepekben/szivalaku-sirkovek/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Egresi János , fényképezte: Kövesi László - Felvitel dátuma: 2008-01-29 - Látogatás dátuma: 2014-09-08 - Utolsó módosítás: 2016-08-25Világritkaságnak számítanak a falu temetőjében található 150-200 éves ún. szív-alakú sírkövek.

A védetté nyilvánított régi temetőben csaknem ötven szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkőt látható, valamennyi a XIX. század első felében készült.
Nem tudni pontosan, miért ilyen alakra faragták a sírköveket, ez a fajta nagy ritkaság hazánkban, Balatonfüreden látni még néhányat. Elképzelhető, hogy ugyanaz a mester készítette az ottaniakat is.

Szabadon látogatható.

Balatonudvari temetője az itt található több tucatnyi, szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkőről nevezetes, melyek eszmei értéke miatt az egész temető védettnek minősül. A több mint hatvan ilyen sírkő, mint népi műemlék különlegességnek számít, mert hazánkban hozzájuk hasonlót csak egy-két helyen látni (például néhányat Balatonfüred temetőjében).

A sírköveken 1808–1840 közötti évszámok olvashatók, bár az idő több helyen olvashatatlanná tette a feliratokat. Némelyiken jól látszik, hogy a kőfaragásban és helyesírásban is járatlan helyi kőfaragók munkája lehet. A leggyakoribb családnevek a Kozma és a Kerkápoly (Eötvös Károly).[4] Sokan próbálták már megfejteni, miért faragtak ilyen szív alakú sírköveket ebbe a temetőbe, a pontos válasz nem ismert, de a róluk szóló legenda a helytörténeti galériában megtalálható.

Szent Márton-templom – római katolikus templom (a középkori templom felhasználásával épült a 19. század első felében)
A Balaton északi partján fekvő kis település Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus temploma egyhajós, keletelt elhelyezésű, dongaboltozatos szentélyű építmény, melynek elődje már a középkorban is állt ugyanitt. Mai formáját 1840 körül nyerte el, amikor klasszicista stílusban építették át.

A templom berendezésének egyik legértékesebb darabja az oltárkép, melyen Szent Mártonnak egy ritka ábrázolása látható, ahol az alkotó a püspököt imádkozó pozícióban ábrázolta, egy antik épület falára függesztett Szűz Mária kép előtt térdepelve, mellette szentségi jelképeivel – püspöki botjával, mitrájával, egy nyitott könyvvel és egy lúddal. Feltehető, hogy a festmény modellje Padányi Biró Márton veszprémi püspök volt, aki 1754-ben adományozta a festményt a reformátusoktól visszaszerzett templom számára. Az oltárkép másolata a szentendrei skanzenben felépített katolikus kápolnában látható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *