Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3623Szent Anna templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Tompa, Szabadföld u. 47.
GPS koordináta N 46.182798,E 19.533777
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

77/452-006

Megjegyzés:

Bejelentkezéssel látogatható.Plébániahivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-11 - Látogatás dátuma: 2016-03-12 - Utolsó módosítás: 2016-03-14Köszönjük a tompai Plébániának a lehetőséget, hogy megtekinthettük a kápolnát.

A templomépítő báró Redl család.
Az igen vallásos Redl család kastélyának egyik szobáját érseki engedéllyel már 1798-ban kápolnává alakították. Ebben a szobában természetesen kizárólag a család tagjai imádkozhattak. Hat év múltán, 1804-ben a mai templom helyén nyilvános (értsd: a parasztok által is látogatható) kápolnát építtettek. Az új kápolnában esetenként Szabadkáról kijáró ferences rendi barátok miséztek.

Közvetlenül a Redl kastély mellett áll a római katolikus Szent Anna-kápolna. A neogót stílusú templomot az egykori házi kápolna alapzatára Wágner Károly tervei alapján építettek neogót stílusban 1893-1905 között, amelyet július 5-én Szent Anna tiszteletére benedikálnak. A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész faragta ki. A színes üvegablakokat Olaszországban festették és égették ki. A templom tetejét színes majolika fedi, melyet Zsolnay Villmos pécsi gyárában készítették, a főbejárat felett látható a majolika feltalálojának, Lucca della Robbiának Madonna-kópiája.

A templom tornya 35 méter magas. A gót építészet elemeit magán viselő torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat – így az apostolokét is – magyar szobrász készítette, akinek nevét sajnos nem tudjuk bizonyosan. Az attika falakon díszköpőket láthatunk, amelyek állatokat ábrázolnak, s mindegyik más állatot mintáz.

A főoltáron lévő Szent Anna- és Szűz Mária-faszobor Francz Tarella tiroli szobrász alkotása. A szószéket tartó csavart oszlop igen értékes porfírból készült. A templom legértékesebb tárgyai: a Szent Anna-ereklyetartó, az 1653-ban Antwerpenben készült, vörös bársony kötésű misekönyv, valamint az ébenfa feszület elefántcsont Krisztus-testtel. A templom homlokzatán Luca Della Robbiának, a majolika feltalálójának Madonnát ábrázoló dombormű-kópiája látható.

A templomból számtalan kegytárgy maradt az utókorra, jelenleg Kalocsán az érsekségben őrzik őket. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából, dr. Dankó László érsek elrendelésére. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.
A gótikus stílusú templom építése Szűz Mária és Szent Anna tiszteletére már 1863-ban elkezdődött, de 1892-ben kibővítették, 1905-ben megáldották, végül 1912-ben felszentelték.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *