Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3197Mauks Ilona - Mikszáth Kálmán Emlék Kiállítás

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Mohora, Rákóczi út 25.
GPS koordináta N 47.993632,E 19.341554
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

35/372-001

Megjegyzés:

Előzetes telefon egyeztetés ajánlott

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-03 - Látogatás dátuma: 2008-02-03 - Utolsó módosítás: 2015-03-31A 14. században már önálló egyházzal rendelkező település volt. 1418-ban Luxemburgi Zsigmond király Videt, a Vidfi család ősét erősítette meg Felsőmohora településrész birtokában. A falu Mikszáth emlékhely is, mert az író felesége, Mauks Ilona az itt birtokos főszolgabíró lánya volt.
Mohora község Balassagyarmattól 10 kilométerre, a Cserhát hegységben, a Feketevíz patak völgyében fekszik. Az Ipoly-térségi őskori kultúrák körében ismert a mohorai őstelep is, tehát az emberiség történetének legrégibb időszakában is emberi közösség élt a mai falu helyén.

A XIX. század híre "úrilakjai" köréből a Farkas Pál háza a Mauks-kúria, a Rakovszky és Tolnay-ház, a Schindlerlak, a gróf Vay Gáborné várkastélyszerű udvarháza országos és térségi jelentőségű kultúrtörténeti emlékekkel, különleges műemléki értékeikkel váltak híressé.

Mauks Mátyás, a falu földesura, Mikszáth Kálmán író apósa által épített kúriában kapott helyet a Mikszáth-emlékkiállítás.
A Mauks-házban, a volt patika épületében lakott Mauks Mátyás földbirtokos és főszolgabíró, , hogy két év múlva, most már sikeres "lánykéréssel", újabb esküvővel (mohorai evangélikus templomban) maga mellé emelje a magyar história, a magyar nyelvű irodalom örök emlékezetébe.
Mauks Ilona (Mohora, 1853-1926 Horpács) Mauks Mátyás balassagyarmati fôszolgabíró leánya. 1873-ban lépett házasságra Mikszáth Kálmánnal. Házasságuk férje írói sikertelenségei és súlyos anyagi gondjai miatt rövidesen felbomlott. 1882-ben azonban - rögtön az első sikerek után - újra összeházasodtak.
Házasságkötésük a kúriával szemközti evangélikus templomban volt megtartva. A templomban ma is ki van állítva az anyakönyv, melybe házasságukat bejegyezték. Második házzasságuk példásan boldog volt.
Mauks Ilona az író halála után Horpácson írta meg visszaemlékezéseit.

A kúria hosszú időn át gyógyszertárként volt használva, az épület tulajdonosa egy szobát és egy kis folyósot eladva az Önkormányzatnak, itt került kialakításra a Mauks Ilona emlék kiállítás. Mikszát életét, házasságkötéseit, egészen haláláig tablókon mutatja be. A szoba egyik része eredeti butorzattal került berendezésre. A Mikszáth család épetét bemutató teljesebb kiállítás a szülőhelyén Alsóstergovában van kialakítva. Magyarországon Horpácson is van egy Mikszáth Múzeum.

A kiállítást, Mikszáth házasságkötéseit, és pályáját egy helyi lakos Hölgy mutatja be, lehetőséget biztosítva a szemben lévő evangélikus templom megtekintését is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *