Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4031Bozzay - Horváth kastély

Kategória Kastély , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 9675 Bögöte, Rákóczi Ferenc utca (Felsőmajor)
GPS koordináta N 47.089731,E 17.052323
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

(Ostrák) Magántulajdon

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-06-12 - Látogatás dátuma: 2013-07-04 - Utolsó módosítás: 2013-07-07Első okleveles említése 1387-ből származik. Ennél jóval régebbi lehet, erre utal a település nevének eredete, - Bögöte - elnevezése. Ez a türk "bügü" (bölcs jelentésű) szóból alakult személynév. Eredete és típusa alapján a legkorábbi helyneveink közé tartozik, vagyis a honfoglalás korától számolhatunk a maival megegyező nevű település létével.

Bögöte kialakulásához egy fontos - nemzetközi jelentőségű - út jelentette a döntő tényezőt. Ez a Székesfehérvárt Itáliával összekötő távolsági kereskedelmi (és hadi) út volt, melyet "Római Katonák" útja néven ismerünk.

A települést 1549-ben zömmel kisnemesek lakták, 1787-ben Ivánkovics Magdolna a legjelentősebb birtokos a faluban. A községben született 1807-ben Ivánkovics János 1848-as országgyűlési képviselő, aki 1849-ben a megye kormánybiztosa volt. A szabadságharc leverése után távollétében halálra ítélték. 1849-től újra országgyűlési képviselő, 1867-től a megye alispánja. Az Ő tulajdonában lehetett a későbbi Batthyány, majd István kastély.

1905-ben gróf Batthyány Ervin új szellemű, ún. reformiskolát hozott létre a faluban a parasztgyerekek számára. A helyi földbirtokos Horváth család, a vármegyei hatóságok, de főképpen a katolikus egyház hevesen támadták az iskolát, minden eszközzel igyekeztek megakadályozni megnyitását. Ady Endre a Budapesti Napló hasábjain több ízben írt az iskola védelmében, az iskolát ért egyházi támadások ellen.

A Horváth-kastély a XIX. század végén, 1870 körül épült eklektikus stílusban. Az emeletes kiskastély bejárata az erősen kiugró középrizalitban kapott helyet, fölötte zárt erkély, zárásként timpanonos oromzat látható. Osztrák magántulajdonban van.

2013.07.04. - (saját látogatásom): A látogatásom során érdeklődtem a kastély sorsa iránt a Patyi Hotelben, a véletlen, hogy éppen Bögöte polgármesterét Patyi Elemért szólítottam meg, aki készségesen elmesélte, mi a helyzet a kastéllyal, sőt, kaptam három kiadványt is tőle, ami Bögötével kapcsolatos (köszönet érte).
A kapott információk: osztrák állampolgár tulajdonosa van a kastélynak, az épületet már felújította, még belső munkálatok folynak a kastélyban. A melléképületek helyreállítása is elkezdődött, a hasznosításnak oktatási központ kialakítása a végső célja.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *