Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2847Kubinyi kastély (volt megyeháza)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Szügy, Rákóczi út 99-103.
GPS koordináta N 48.036812,E 19.322743
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-04 - Látogatás dátuma: 2008-02-04 - Utolsó módosítás: 2008-02-04A téglalap alaprajzú, négy saroktornyos épületet egy 1785-ös alaprajz már ábrázolja. A ma meglévő kastéylrészek később épültek hozzá, s az együttest, 1763-1790 között vármegyeházaként használták.
A barokk stílusú, egyemeletes, azonos alaprajzú szimmetrikusan elhelyezett két épületből álló együttes téglakerítéssel van összekapcsolva, melynek közepén barokk oromzatú kapuépítmény helyezkedik el. Az épületek bejárata az udvarról nyílik, az ezzel ellentétes utcai homlokzatok középrizalittal készültek. Mindkét földszint tagolatlan, az emeleteket az öv- és ereszpárkányok között lizénák díszítik.

Egykori Kubinyi-kastély fennmaradt őrtornyai és kőkapuzata
A XVIII. század közepétől 1790-ig Szügyben tartotta törvényszékeit a vármegye, tehát a falu volt Nógrád megye székhelye. A közgyűlések színhelyéül az egykori Kubinyi-kastély szolgált, ami azonban az idők során elpusztult. Teljes épségében fennmaradt azonban az 1750 táján épített két barokk őrtorony és a köztük lévő kőkapuzat. A volt vármegyeháza, amelyről nem maradt fenn semmiféle ábrázolás, alapfalai megtekinthetők a modern általános iskola előtt.

A baloldali épületen egyszerű ablakkereteket és vízszintes szemöldökpárkányokat alkalmaztak, a jobboldali, keleti rész kőablakkeretei díszesebbek, íves, törtvonalú szemöldökkel készültek.

Mindkét épületben dongaboltozatos középfolyosók, teknő- és kolostorboltozatos helyiségek vannak. Észak felé a kerítések folytatódnak, a jobboldali falban fordított kulcslyuk alakú lőréseket építettek. Az udvar és kert közötti kerítésből már csak egy kosáríves kő kapukeret látható. Az udvaron régen egy téglalap alaprajzú kastély is állt, melyből ma már csak a több részes pince maradt meg.
A volt vármegyeháza udvarán álló idős odvas hársfa, mellyel a telepőlés a régi megyegyűléseknek állított emléket, védett.

www.civertan.huwww.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *