Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3869Hanzely kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Bölcske, Szentandráspuszta 1.
GPS koordináta N 46.733862,E 18.928434
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Tolna

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-10-03 - Utolsó módosítás: 2018-02-13Az Árpád-korban a település és környéke minden bizonnyal a tolnai ispánsághoz tartozott - talán Árpád és leszármazottjainak örökségeként -, mert elsosorban csak így magyarázható, hogy Bölcske közvetlen szomszédságában két bencés apátság, a földvári és a madocsai is megalakulhatott.

A község neve - a tudomány mai állása szerint - személynévből keletkezhetett magyar névadással - a Bocs becéző származékaként -, s az alapjául szolgáló személynév a "bölcs" köznévbőol ered. A laikus névetimológia származtatta a nevet pl. Bulcsú vezér itteni vadászhelyéről (Bulcsúko), de 1865-ben már megjegyzik, hogy "más hagyomány szerint első földes ura a környéken és a megyében Bölcsnek ismertetvén, adta a községnek a nevet.

1340-ben a kalocsai káptalan határjárást végez Bölcske, s a másik oldalon lévő Vejte és Szüle között. Ez az oklevél is Bölcske régisége mellett szól, hiszen az új határok, határjelek kitűzését az indokolta, hogy a korábbiak elenyésztek.

A község területe ugyan a Dunántúl része, de földrajzilag az Alföldhöz sorolható, talaja, annak szerkezete és táji jellege miatt. Az itt élők körülményeit, létfeltételeit nagyban meghatározta - s befolyásolja mind a mai napig - a község keleti határát átszelő Duna. A földrajzi sajátosságok közül említésre érdemes továbbá az alföldi jellegű tájból kiemelkedő, a falu lakói által "hegynek" nevezett, de inkább csak szelíd domboknak tekinthető vonulat, amelyen a középkorban még több apró falucska feküdt.

Termékek, melyeket az otthon lakói készítenek:
- Babák – Különböző népviseleti ruhába öltöztetett babák, a termékeket kézzel varrják és festik.
- Bőr termékek - Egyedi készítésű szemüvegtartók és fényképtartók, szironyozással és intarsia készítéssel, valódi bőrből.

Saját tapasztalat
Távol Bölcskétől, egy erdőben áll, nagy park tartozik hozzá, bejutni csak engedéllyel lehetett, zárt intézmény, Pszichiátriai betegek ápolása folyik benne. Belül nem lehet fényképezni, de azt mondta az ápoló, bent nincs is mit, még a volt kápolnában is ágyak vannak.
A kastély épülete leromlott állapotban, málladozó vakolat, a déli homlokzatát éppen átalakították, „Vészkijárat”-ot nyitottak rajta, , nehezen volt fényképezhető, sokat retusáltam, hogy egyáltalán kinézzen valahogy.
TOLNA MEGYEI INTEGRÁLT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY-einek helyt adó kastélyok (mindegyikre megkaptam az engedélyt a megyétől):
* Alsótengelic - Gindly-Bemyovszky kastély,
* Pálfa, Apponyi kastély,
* Bölcske, Hanzely kastély,
* Regöly, Majsapuszta, Esterházy kastély

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Egresi János: Belső fényképezés nem megengedett.

: Fiatal koromban dolgoztam egy ideig az intézményben. A társalgó részt érdemes lenne lefotózni mert nagyon szép,több szépen megmunkált oszlop tartja,hatalmas kandalló volt benne.Már akkor is nagyon zárt volt a terület.

www.kastlyok.hu  * Start  *