Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2237

Sztáray kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Vallás

Kép album megtekintése

Cím Nagymihály, Michalovce
GPS koordináta N 48.757865,E 21.924772
Régió Kelet
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-09-21 - Látogatás dátuma: 2013-09-10 - Utolsó módosítás: 2013-09-21A Laborc völgyében terül el. Környékét emberemlékezet óta lakták. Az Árpádok idején vízívára is volt. A husziták az 1440-es években egészen idáig kalandoztak. A török időkben Zemplén megye nemesei az úgynevezett Stift-házban tartották megyegyűléseiket.
Az egykori Sztáray-kastély a Nagymihályi család ősi vára helyén a 17. században épült. A barokk-klasszicista kastély, a Sztáray nemesi család egykori lakóhelye kétségtelenül Nagymihály legértékesebb történelmi emlékeinek egyike. Ma itt található a Zempléni múzeum. A kastély az eredeti középkori vár területén épült, amelyet a reneszánsz korszakban kényelmesebb lakó-és reprezentációs célokat szolgáló kastéllyá épitettek át. A 18.-ik században újabb, barokk stílusú felújításon esett át, kiépült az első emelet, tornyok és új bejárati lépcső lett kialakítva. A 19.-ik században a kastély egy utolsó nagy klasszicista stílusú átalakításon esett át. Megépültek a földszinti oldalszárnyak, ezzel kialakult az ún. várudvar.
A kastély tulajdonosai folyamatos jelleggel Sztárayék voltak egészen 1944-ig. A kastélyhoz különböző legendák fűződnek, mint a titokzatos földalatti folyosó, vagy a fehér asszony legendája
A kastély szomszédságának lévő nagymihályi (belső) plébániatemplom a 14.-15. században épült, de a vallásháborúk lerombolták, s ezután barokk stílusban építették újjá. Berendezése igen értékes, a tornyában 1436-ban öntött harang zeng. A templom belső csupán a szokásos vasrácson keresztül látható.
A város legrégibb építészeti emléke a 13. századi vízívár rotundájának alapfalai a kastély parkjában.

Saját tapasztalat
Nehezen megközelíthető, mivel a bejáratát képező terület busz-, és vonat pályudvar, a főúton parkolási lehetőség nincs, de a teret megkerülve (a hátul lévő, nem a főúton lévő templom mellett már lehet parkolni). A kastély kívülről málladozó vakolatú, be már nem jutottunk, mivel a nyitva-tartás 15:30-ig látogatható a benne lévő Zempléni Múzeum. Nyitva-tartása nem a szokásos, csütörtökön 18 óráig van nyitva, délben (12-13 között zárva). Mivel zárás után érkeztem a kastélyhoz, így belsőt nem tudom bemutatni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *