Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2241Hódmezővásárhely neves épületei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Hódmezővásárhely
GPS koordináta
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.hodmezovasarhely.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Nagy Zsolt Imre - Felvitel dátuma: 2008-02-15 - Látogatás dátuma: 2008-02-21 - Utolsó módosítás: 2008-02-16Fekete Sas - Kossuth tér 3.
A mai épület helyén a múlt században egy földszintes, majd egyemeletesre bővített vendégfogadó állt. A városi törvényhatóság 1893-ban hozott határozatot egy új, korszerű szálloda felépítéséről. Több pályázatot is kiírtak, melyet végül Pártos Gyula (1845-1916) építész nyert meg. A szálloda ünnepélyes megnyitására 1905 karácsonyán került sor.
A felújított Fekete Sas épületében Kávéház, Söröző, rendezvény étterem működik. Emeletén bálakat, koncerteket, rendezvényeket tartanak a Dél-Alföld legnagyobb oszlopok nélküli báltermében.
Nagytakarék (K&H Bank) - Kossuth tér 5.
Az 1869-ben alapított Nagytakarék a századforduló után határozta el székháza felépítését. A szecessziós épületet Müller Miksa tervezte, 1907-ben készült el. a kupola tetején a Merkur szobor látható. A homlokzat, az ablakok és kapubejárat jellegzetesen szecessziós jegyeket visel. A bejárat fölötti női és férfi alak a takarékosságot és a mezőgazdaságot jelképezi, a kaptárak pedig az épület rendeltetésére utalnak. Külön figyelmet érdemelnek a lépcsőház egyedi faragott vörösmárvány korlátja és a berendezés rendkívül igényes fafaragványai.

Szilárdy-ház - Kossuth tér 6.
A görög származású özv. Szilárdy Jánosné Lotta Mária, Strenga és Kertner szegedi vállalkozókkal építette 1880-ban. Városunk egyik első emeletes épületét kékesszürke festéséről a nép szürke palotának, később Lotta-palotának nevezte. Szürke színét 1908-ban vesztette el. Az épület koraeklektikus, közepén félig kiemelt korinthoszi oszlopok. A balusztrádos erkély félkörív alakú, az ablakok háromszögletű és íves záródásúak.
Szarvas vendéglő (Tűzoltólaktanya) - Szent István tér 1.
A jelenlegi tűzoltólaktanya a földesúr által a 19. században épített kis fogadó helyén, az akkori Kispiac téren épült fel 1903-ban. Az eklektikus épület tervezői László Richárd és Ferencsik Aladár budapesti műépítészek. A híres Szarvas vendégfogadót és kávézót 1903 és 1941 között bérlők kezére adta a város. Mint vendéglő 1941-ben szűnt meg. A Hódi Pál utcából ideköltöző tűzoltóság szertárakkal és garázsokkal bővítette az épületet.

Serház - Serház tér 2.
Gróf Károly Sándor (1669-1743) 1726-ban építette az első serfőző házat a Kistó-ér partján. Helyére özv. gróf Károlyi Józsefné 1804 és 1809 között impozáns méretű serházat emeltetett (180 m hosszú, 15 m széles). A klasszicista épület vastag falú, bolthajtásos, eredetileg zsindelytetős volt. Alatta teljes hosszában pince, amelyből két "alagút" vezetett a Kistó-ér partjára, innen nyerték a hűtővizet. A 20 és 30 hl-es vörösréz kazánokban évente 1800 hordó sört főztek. Volt az épületben örlőmalom is, amelyet a "taposómalomban" ökrökkel járattak. A malom szerkezete nyomta fel a kádakba a mintegy 40 ezer liter vizet.
Jelenleg a Hód-Mezőgazda Zrt. központja. Udvarában Szabó Iván Játszó csikók szobra látható.Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *