Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1991Kiskun Múzeum - Szélmalom (volt Kiskun Kapitányság)

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló L.u.9.
GPS koordináta N 46.713637,E 19.849642
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-03-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2008-03-01Mária Terézia királynő 1753.július 18-án a református Halasról Félegyházára helyezte át a Kiskun Kerület bíróságát és börtönét.. A Nagy Posta út melletti egyik telken épült fel 1794-ben mai formájában az előzőt tűzvész pusztította el-a börtönépületet is magában foglaló Kiskun Kapitányság vagy Megyeház (Nagyház vagy Sárga ház) ma Kiskun Múzeum.

Barokk stílusú épület, de már leegyszerűsített formákkal, a homlokzaton a füzéres díszítés copf hatást mutat. A falsíkból erkély emelkedik ki, felette tümpanonnal lezárt alul kétszárnyas kapuzat, melyet körbevájatok és napsugaras rátétek díszítenek, s ezek adnak barokkos hatást. 1826-ban a rabok számára rendezték be a Szentáromság tiszteletére felszentelt kápolnát.

1876-ban megszűnt a Kiskun Kerület (a fogház tovább működött).1939-ben az egykori Kiskun Kapitányság székházában a Kiskun Múzeum kapott helyet, régészeti, néprajzi, képzőművészeti kiállításokkal.

Kiskun Múzeum
A Kiskun Múzeumot Szalay Gyula, a helyi gimnázium tanára alapította 1902-ben. Az egyre gyarapodó régiséggyűjteményt 1912-ben önálló épületbe, a későbarokk Görög-ház emeleti részébe, majd 1939-ben a mai helyére az egykori Kiskun Kapitányság székházába költöztették.

A progamokon kívül a múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja a kedves látogatókat szerdától vasárnapig 9 - 17 óra között, valamint a Móra Ferenc Emlékházba és a Petőfi Emlékszobába, amely szerdától péntekig, 9 - 12 óra között tekinthető meg.
A nyári időszakban lehetőség van gyerektáborok részére játékos múzeumi nap szervezésére, amely előzetes egyeztetés után történik.
A Kiskun Múzeum kiállításairól, programjairól érdeklődni lehet a 76/ 461-468 - as telefonon, programokról, gyermekrendezvényekről felvilágosítást ad Mészáros Márta múzeumpedagógus.

Az egykori börtön épületében ma börtönmúzeum tekinthető meg. A börtönudvaron felállított Pajkos-Szabó-féle szélmalom szintén érdekes látnivaló.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *