Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2617

Perczel kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8858 Somogybükkösd, Fő u. 92.
GPS koordináta N 46.298593,E 16.985513 - nem pontos!
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

e-mail

Telefon

30/640-97-26

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-01 - Látogatás dátuma: 2008-03-02 - Utolsó módosítás: 2015-11-08A zalai megyehatár közelében található Somogybükkösd a porrogi körjegyzőséghez tartozik. Helyzetét meghatározza Csurgó és Nagykanizsa közelsége, mindkét városba autóbusszal lehet eljutni, Csurgó felé a beszédes nevű Hétszergörbe út vezet.
Az írott források először a 15. században említik lakott helyként, Bykes alakban.

A falu kétségtelenül legjellegzetesebb épülete a hajdani Peczel-kastély.
Az 1800-as években a Domaniczky és Hochreiter, illetve a Kálordy és a Perczel családok váltották egymást. A 20. században gróf Somssich Jánosnak volt itt némi birtoka. 1772-ben vásárszabadalmat nyert a település.


A település kitörési lehetősége lehetne a falusi turizmus. A festői környezet alkalmassá teszi a természetjárásra, a környék bükk, tölgy és gyertyán alkotta erdői nagyvadakban gazdagok. A Perczel-kastélyt és fenyőritkaságokkal teli parkját idegenforgalmi és kulturális célokra lehetne hasznosítani. Rendezvényekre, tanácskozások szervezésére is alkalmas a Perczel-pince, főzési lehetőséggel. A vendégek számára vonzó lehet a madármegfigyelő és a török kori templom, a turisták kényelmét szolgálja a nemrég épült esőbeálló.
Külön vonzerőt jelenthetne, hogy Somogybükkösdön máig élnek az egykori népszokások: a maszkajárás, a farsangolás, locsolkodás, a májusfa-állítás és -kitáncolás.

A kastélyon felújítás nyomai láthatóak, a park karbantartott állapotot mutat, melyben új fából késztett pihenőhelyek kerültek kihelyezésre.
A kastély 1,8 hektáros parkja 1985 óta természetvédelmi terület, a belterületi körpanorámás díszkert. A kert fekvése és az ott található fenyőfajok teszik értékessé Somogybükkösd e kis, örökzöldekkel és lombos fafajokkal telepített területét.
A parkban nemcsak fenyőritkaságok, örökzöld bambuszok és gesztenyefa-matuzsálemek találhatók, értékes fafajai: atlanti cédrus, kolorádófenyő, kaukázusi jegenyefenyő, tiszafa, madárberkenye.
Itt találhatóak az I. és II. világháborús emlékművek is.
Az egykori földesúri kúriában ma az önkormányzat, illetve az orvosi rendelő kapott helyet, illetve ez ad otthont a könyvtárnak, ifjúsági klubnak és a közösségi rendezvényeknek is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *