Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1525Árpád kori templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Túrony, Kossuth L. u. 19.
GPS koordináta N 45.908401,E 18.229166 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

e-mail:

Telefon:

30/989-75-68, 72/424

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-03-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2018-01-18A 269 lakosú Túrony különleges település. Különlegessége főként elhelyezkedésének, pontosabban földrajzi, természeti környezetének és jelentős városok közelségének köszönhető. A falu ugyanis a Villányi-hegység nyugati szélénél, a Tenkes-hegy előtt, annak nyugati lábánál fekszik, festői szépségű környezetben. A baranyai megyeszékhelytől 18, Siklóstól 12, Harkánytól mindössze 8 kilométer a távolsága. A település adottságait az is kedvezően befolyásolja, hogy áthalad területén az 58. számú főút, így meglehetősen nagy az átmenő forgalma.

A község lakosságának többsége ma is református vallású, 40 százalékos a római katolikusok aránya. A falu a XIII. századtól több építési perióduson át épült, 1726-ban megerősített református temploma műemléki védettséget élvez. Az egyhajós, támpilléres templom gótikus szentélye máig épen maradt. Tornya barokk stílusú, 1827-ben épült.

Többször javították, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóvoltából 2000-2006 közt felújították. Szerkezeti megerősítést kapott, fedélszéke, cserépfedése, deszkamenyezete új. Utóbbi különlegessége, hogy eredeti festésének mintáit egykor a pécsi Zsolnay Porcelángyár lemásolta és felhasználta világhírű termékeinek díszítéséhez. Sajnos e festés azóta megsemmisült. A templomhajó tégla padozatú, nyugati fakarzata, szószéke, Mózes-széke felújított.
A felújított Árpád-kori templom méltó környezetet nyújt komolyzenei rendezvények tartására, kórusok fellépésére, melyek igazolják a régi építők hozzáértését: a templom akusztikája a mai kor igényei szerint is kiváló!

Túrony nevét az 1848-49-es szabadságharc kapcsán ismerte meg az ország, a történelemben túronyi csata néven ismert ütközetből. Kossuth Lajos 1849 tavaszán az orosz intervenció hírére általános népfelkelést hirdetett. A felhívásra a Dráva menti magyar falvakból több ezer férfi vonult fel, kaszákkal, fejszékkel, szuronyokkal felfegyverkezve Pécs felé. A császári csapatok azonban Túronynál megtámadták őket, többségüket megölték, a falut pedig szinte a földdel tették egyenlővé.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *