Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2774Putnok látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Putnok
GPS koordináta N 48.295643,E 20.434055 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-11 - Látogatás dátuma: 2007-03-11 - Utolsó módosítás: 2008-03-06Az egykori Gömör vármegye részét képző település első okleveles említése 1283-ból származik, mikor a IV. László király a Rátolth nemzetségnek ajándékozza Putnokot és a hozzá tartozó birtokokat. A Putnoky család közel 300 éven keresztül uralja Putnokot, melyet a család birtokainak központjává tesz. Ekkor épül a plébánia, a család udvarháza és a település temploma is. A település vásár- és vámjoggal is rendelkezik. 1423-ban királyi sókamara épül a városban. 1427-ben az udvarház megerősítésével felépül Putnok vára. A Putnokyaknak köszönhetően a 16. század közepére Putnok elnyeri a földesúri városoknak járó kiváltságokat.

A trianoni békeszerződés és annak társadalmi-, gazdasági következményei éles törést jelentettek a város számára. Az egykori Gömör vármegye felbomlásával, Putnok elveszítette tradicionális gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatait. A II. világháborút követően Putnok korábbi gazdasági, kulturális szerepkörét és intézményeit fokozatosan átveszi Ózd.

Putnok látnivalói


 • A város egyik fő látnivalója az 1834-ben klasszicista stílusban épült egykori Serényi kastély, melyet a korábbi vár helyén épített Serényi Alajos.

 • A Serényi téren található az 1600-as években épült, de külső megjelenésében jelenleg nem túl jellegzetes épület, ahol a Gömöri Múzeum kapott helyet. A Múzeumban "Társadalom - Természet" című, a térség történetét, néprajzát bemutató állandó kiállítást láthatunk.

 • A város köztemetőjében találhatjuk az 1860-ban neoklasszicista stílusban készült Serényi kriptát A kripta Ybl Miklós tervei alapján készült. A korábban megrongált sírhelyet 1999-ben az önkormányzat újítatta fel.
 • A város főterén került elhelyezésre gróf Serényi Béla egész alakos szobra, Kiss László (Putnok város szülöttének) szobrászművész alkotása (2000)
  A szobor az egykori Kisfaludi Strobl Zsigmond gróf Serényi Béláról készűlt bronz szobor helyére került felállításra. A régi szobrot 1940-ben ismeretlen helyre vitték.

 • A Kossuth és a Rákóczi utca sarkán található L alakú, oszlopos, tornácos, vakolatdíszes kisnemesi kúria a népi építészet szép példája. A magántulajdonban lévő, az utóbbi években szépen helyreállított műemlék épületben nem túl szerencsés módon jelenleg egy turkáló működik.

 • Az 1994-ben nyílt Holló László Galéria az un. Seres házban kapott otthont. A nagyobbrészt Holló László alkotásait bemutató állandó kiállítása mellett, többek között Feledy Gyula, Reich Károly, Medgyessy Ferenc, Tóth Sándor, Kis Nagy András, Zádor István, Szilágyi Imre művei is bemutatásra kerültek a galériában.

 • Említést érdemel még az 1832-ben épített római katolikus templom. A templom értékei közé tarozik a fából készült főoltár és a két oldalán található szobrok. A város egykori fatemploma helyén épült 19. század fordulóján a későbarokk stílusú református templom. Az 1852-ben alapított, ma már városilag védetté nyilvánított zsidótemetője a város korábbi zsidó lakosságának emlékét őrzi.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *