Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1775Ecséri templomrom - Révfülöp

Kategória Vallás , Műemlék

Kép album megtekintése

Cím Révfülöp
GPS koordináta N 46.829300,E 17.607100
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

e-mail:

Telefon:

mailto:michelangelo@

Megjegyzés:

Szabadon látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Gencs Mária - Felvitel dátuma: 2008-03-07 - Látogatás dátuma: 2007-08-05 - Utolsó módosítás: 2008-03-07A révfülöpi ecséri templomrom - földrajzilag - nem tartozik a Káli-medencéhez, de a medence romtemplomait látogatók semmiképp ne hagyják ki. A hajdani Ecsér falu a török időkben elpusztult. A román kori háromhajós, félköríves szentélyzáródású templom romjai viszont ma is állnak.

Révfülöp határában a Balatonrendes és Kővágóörs közti út mellett. Jól látható az útról is a XII-XIII. századi román kori háromhajós templomrom. Az épület egy román kori épületre épült föl. 1082-ben már állott itt falu, így feltehetően már állt a templom is. Első hiteles említés 1329-ből való. Valószínűleg urasági templom lehetett, hiszen háromhajós épület volt, s a környék templomaitól eltérően íves szentélyű. Ez eltér a Balaton-felvidék középkori templomaira jellemző a négyszögletes szentélykialakítástól.
A szentély a hajónál magasabbra épült, lépcsője előtt pedig a kegyúri család tagjainak sírjait találták meg. Egy hatalmas keresztelőmedence is előkerült, valamint több, gyönyörűen faragott kő. A védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó nyomai még láthatók.

1430-ban gótikus stílusban átalakították. Ebből korból maradt fönn a belső háromíves fal, mely valószínűleg a tetőt hordta. Ugyanekkor épült az urasági karzat és lépcsője is, valamint a támpillérek. A templomot fal vette körül, melyet maradványaiból derékmagasságig visszaépítették.

Háromhajós építménye ellenére nem volt nagy építmény, nem sokan férhettek el benne. Toronnyal is rendelkezett egykoron a hajó nyugati részén, mely mára csak alapfalaiban maradt meg. Alapfalaiban szépen megmaradt a szentély melletti sekrestye, melyben még az oltár is megmaradt.
A templom déli oldalán előcsarnok volt, az északkeleti oldalon sekrestye és csontkamra (ossarium).
A települést a törökök feldúlták, felégették, lakóit elhurcolták. A magára hagyott templomot a természet visszahódította, majd a visszatelepülő lakosság kezdte pusztítani.

A templom közvetlen környezete védett terület, a gyep alatt vannak a hajdani falu házainak maradványai, a plébánosházat fel is tárták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *