Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2312Acsád látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 9746 Acsád, Béke u. 10.
GPS koordináta N 47.322934,E 16.734452 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.acsad.hu

e-mail:

acsad@axelero.hu

Telefon:

94/555-003, 555-004

Megjegyzés:

Acsád községi Önkormányzat

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-10 - Látogatás dátuma: 2008-03-09 - Utolsó módosítás: 2008-03-10Acsád település Szombathelytől északkeletre az Ablánc-patak mellett, a Kőszegi-hegység délkeleti hegylábfelszínét síksággá alakító Gyöngyös síkjának északi részén található fekszik.

A megye északi részén, Szombathelytől, Sárvártól és Kőszegtől egyaránt 21 km-re, Csepregtől, a legközelebbi várostól 11 km távolságra fekszik. Noha a főutak nem érintik, megközelíthetősége mégsem rossz, hiszen a községből négy irányba vezetnek közutak. Határos települések: Meszlen, Salköveskút, Vasszilvágy, Gór, Csepreg.

Történelme
Neve a régi magyar Acsád személynévből ered, mely az Acsa személynév kicsinyítős változata. Nevét minden bizonnyal a honfoglaló Acsád vezérnek köszönheti. A falu mellet 1930-ban római kőszarkofág került elő.
Magának Acsádnak a neve 1255-ben bukkant fel előszőr oklevélben.

Acsád középkori eredetű, de barokk stílusban átépített római katolikus temploma Szent János titulusú. A lakosság kétharmada evangélikus vallású.

Legnevezetesebb műemléke a Szegedy család 18.századi eredetű, de 1824-ben klasszicista stílusban átalakított kastélya. Dísztermében empire stílusú falképek láthatok. A kastélyparkhoz kapcsolódó híres platánsort az 1820-as években telepítették. A falu híres szülöttje Rákosi Jenő, újságíró, a 30 milliós magyar birodalommal kapcsolatos ábrándok magfogalmazója.

A kastélyparkhoz kapcsolódó híres platánsort az 1820-as években telepítették. A falu gyöngyszemének is lehetne nevezni az Acsádot és Büköt összekötő út mellett az Ablánc patakot és Ablánc majort, mely ma csárda és fogadó.

A falu határában szép erdők találhatók, különösen az Ablánc-malom környéke ideális kirándulóhely.
- A falu közepén elhelyezkedő park területén áll az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt szobor: Szent Gyögy a sárkánnyal hadakozik. A szobrot 1927-ben Szegedy Georgina helyi földbitokos emeltette. Később ezen az emlékművön helyezték el a II. világháború áldozatainak emlékktábláját is.
- Római Katolikus templom középkori eredetű, a XV. században épült, de barokk stílusban átépítették. Kersztelő Sznt János titulusú, Bejárata előtt két kőfaragású alacsony oszlopú kapu áll, mely a Szent György szobor tartozéka. A templom alatt van a három helyiségből álló kripta, mely a helyi földbirtokos Szegedy család temetkezési helye volt, de a leszármazottak befalaztatták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *