Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3548Tállya látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 3907 Tállya
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.tallya.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-14 - Látogatás dátuma: 2008-03-15 - Utolsó módosítás: 2009-06-27Tállya Európa Mértani Középpontja, mely Tokaj-hegyalján fekszik. A település egyértelmű vonzereje a minőségi tokaji bor és a történelmi múlttal rendelkező pincészetek.

2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.

A környék már az őskorban is lakott volt. A 15. században már városként említik. Nevét feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. A név a francia "taille" (vágás, irtás) szóból ered, valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.
A középkorban vára is volt, de a 16. században már csak romjai álltak, ekkor Lorántffy Zsuzsanna utasítására a kövek nagy részét építkezésekhez használták fel.
A Rákóczi-szabadságharc idején Tállya -a Rákóczi család birtokaként- a kurucok egyik fő bázisa volt. 1711-et követően a család elveszítette Tállyát, és a Bretzenhein, majd a Sóhalmi család birtoka volt.

A Rákóczi-kúriát a római katolikus templommal szemben találhatjuk. Ebben az épületben fordította le Károly Gáspár a Szent Bibliát Mágocsi Antal felügyelete alatt. Egyes feljegyzések szerint a Rákóczi szabadságharc idején itt bujdosott Rákóczi Ferenc. Erre utal a Rákóczi-pince története is. A pincerendszer behálózza az egész falut, és források szerint közvetlen (földalatti) összeköttetésben áll nem csak a regéci és boldogkőváraljai várral, hanem a sárospataki Rákóczi várral is.

A Tállyára érkező vendég egy műemléki környezetben találja magát, ahol a Római Katolikus templomot, a Rákóczi kúriát és a Maillot kastélyt tekintheti meg. Ha tovább halad a régi főterén lévő patináns XIX. századi épületet ismerheti meg, a Vincellér Házat, mellette pedig a Református Templomot.
Főutcán tovább haladva, Encsy György egyedülálló Kőzet-és Ásványkiállításával ismerkedhet meg a látogató.

Tállyán található Európa mértani közepe is, melyet 1992-ben mérték ki. A sziklatalapzatra helyezett, fából készült, mintegy 4 méter magas szobor egy főnixmadarat ábrázol. A 2000-ben felállított alkotást az ukrán Volodimir Scsur, a tállyai Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola rendszeres résztvevője készítette.

A főúton sétálgatók a szőlőfeldolgozás egyes mozzanatait megörökítő faszobrokkal is találkozhatnak. Egyik közkedvelt szobor a szőlőlugas alatt hordón ülő és békésen iszogató Bachus, ez előtt a szobor előtt halad el az évente megrendezett Szüreti felvonulás.
XIV. Lajos francia király ivott tállyai aszút, amit Rákóczi Ferenc vitt neki. A király megkóstolta majd így szólt: ˝A borok királya a királyok bora!˝

Tállya műemlékei, látnivalói:

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *