Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2492Kossuth Lajos Emlékmúzeuma (Magyar Nemzeti Múzeum)

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3905 Monok, Kossuth Lajos u. 18.
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

47/356-039

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-17 - Látogatás dátuma: 2007-10-07 - Utolsó módosítás: 2008-03-17A ház északi udvari szobájában született Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én. A múzeum az életpályájából az indulást és az emigrációban eltöltött éveket részletezi. A bemutatón számos Kossuth-relikvia látható.

A hajdani Nagy Kútparton álló emlékház a falu legismertebb épülete. A földszintes, 2+2+2 ablakos házat Andrássy István gróf. A copf stílusú, uradalmi tisztilakként használt épület a régi udvarházak mintájára készült. A magasföldszintes, kontyolt nyeregtetős épületet a XIX. században udvari szárnyépületekkel U alakúra bővítették.

Kossuth László az édesapa tarsolyában ügyvédi oklevéllel hagyta el a Turóc megyei Kossuthfalvát, hogy uradalmi ügyészi szolgálatot vállaljon a monoki Andrássy-birtokon. A Kossuth házaspárnak nyolc gyermeke született, akik közül Lajos a második volt. Az egykori Nagy Kútparton (ma Kossuth Lajos utcában) lévô tisztilakban az elsô emlékkiállítást 1949-ben rendezték be. A gyűjtemény az évek során mindig gyarapodott egy-két relikviával, képes, illetve tárgyi emlékkel.

A Kossuth-ház főépületének homlokzati tengelyében helyezték el Kossuth Lajos emléktábláját 1911. május 27-én. A bronz melldombormű alkotója Gárdos Aladár.

Monok nemzeti zarándokhely lett. Az itt bemutatásra kerülő tárgyakat a megszűnt Parlamenti Múzeum relikviáiból, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum s a ceglédi Kossuth Múzeum gyűjteményéből hozták. Helyben gyűjtött műtárgy nem került a kiállításba. A Kossuth Emlékmúzeum 1963 óta a Magyar Nemzeti Múzeum egysége.

A ház ma látható formáját az 1994-ben befejeződött felújítási munkálatok során nyerte el.

Tállya felé halatva a Kossuth u. 16. szám alatt tekinthetjük meg a műemlék jellegű evangélikus templomot, mely késő barokk stílusban épült 1786-1788 között. Mai formáját a 19. század végén nyerte el. Berendezése copf stílusú. Ebben a templomban tartották keresztvíz alá Kossuth Lajost 1802-ben.
Bár a kutatás már kideritette, hogy nem a tállyai evangélikus templomban hanem Monokon, a szülőháznál keresztelték meg Kossuth Lajost, a tállyai nép mégis ragaszkodik a hagyományához. A Kossuth család 1803-ban Olaszliszkára költözött. Kossuth Lajos itt töltötte gyermekkorát, itt élt l808. februárjáig.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *